Filmová upoutávka týdne: Černá labuť u mikrofonu. Portmanová se vtělila do role zpěvačky

Film Zrodila se hvězda dostává letos ve svém žánru konkurenci v podobě temnějšího pohledu na hudební branži. Drama Vox Lux je teprve druhým snímkem třicetiletého režiséra Bradyho Corbeta, ale po uvedení na festivalech v Benátkách a Torontu si Vox Lux vysloužilo pozitivní ohlasy. Film se výrazně opírá o výkon Natalie Portmanové.

Vox Lux pokrývá osmnáct let kariéry zpěvačky Celeste a skrze ní zachycuje i významné společenské milníky. Ještě, když byla mladá, postihla její školu násilná událost, ale svým zpěvem při následném pietním aktu se stala virální senzací. O mnoho let později, už jako slavná popová zpěvačka, se snaží překonat skandál a dosáhnout comebacku.

Herečka Natalie Portmanová věděla, že se chce na filmu podílet, jakmile si přečetla scénář. „Byla to postava, která byla originální, divoká a extrémní. Chtěla jsem se jí stát,“ řekla o roli popové hvězdy Celeste v rozhovoru pro časopis Vanity Fair.

Má s ní jednu věc společnou, stejně jako Celeste i Portmanová se proslavila ještě jako dospívající. Zlomovou byla pro herečku hned první role ve francouzském snímku Luca Bessona Leon o nájemném zabijákovi. Bylo jí teprve třináct, když se film v roce 1994 promítal.

Jistou podobnost s filmem Vox Lux ale ještě vyvolává vzpomínka na Černou labuť, drama měnící se v horor v režii Darrena Aronofského, kde se Portmanová představila jako baletka sužovaná temnými běsy. V Černé labuti na jevišti tančila, ve Vox Lux ji čekaly pěvecké kreace. Za Aronofského film si pak odnesla svého jediného Oscara a drama Vox Lux by ji klidně mohlo přihrát dalšího. Ve filmových médiích se spekuluje minimálně o nominaci.

Natalie Portmanová
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Hlavní, nebo vedlejší role?

Přitom, i když to z upoutávky nevyplývá, Portmanová není zcela dominantní tváří filmu Vox Lux. Natáčení jí zabralo jenom asi deset dnů, protože se v ději objevuje až po nějakém čase. Velká část ze začátku je totiž věnovaná právě zrodu Celestiny kariéry. Mladá Celeste tak byla zase příležitost pro Raffey Cassidyovou, která ovšem zároveň, pro nemalé zmatení diváků, hraje posléze i Celestinu dceru.

Šestnáctiletá herečka měla první větší roli před třemi roky v disneyovce Země zítřka od Brada Birda, kde se chopila role humanoidní robotky. V loňském roce se pak Cassidyová podílela na dramatu Zabití posvátného jelena od představitele řecké divné vlny Yorgose Lanthimose.