Filla byl na Žofíně vydražen za 12 milionů korun

Praha – Fillovo Zátiší s dýmkou a Štyrského Černý pierot byly dnes hlavními magnety aukce na pražském Žofíně. Za obraz Emila Filly dal nový majitel 12 milionů korun, dílo Jindřicha Štyrského bylo vydraženo za 10,4 milionu korun bez aukční přirážky ve výši 20 procent. Vyvolávací cena díla Emila Filly činila 7,5 milionu, v případě Štyrského obrazu byla cena 8,8 milionu korun.

Aukční síně Vltavín a galerie Kodl nabízely kolekce děl zakladatelů českého moderního umění. Vyvolávací cena 463 položek, mezi nimiž byly obrazy, kresby, sochy, plastiky, objekty i česká a světová grafika, přesáhla 71 milionů korun. Fillovo Zátiší s dýmkou z roku 1934 mělo druhou nejvyšší vyvolávací cenu na aukci. Dílo mohli milovníci výtvarného umění vidět před čtyřmi lety v Jízdárně Pražského hradu. Tato na trhu ojediněle se vyskytující autorova práce zachycuje podle odborníků významnou periodu moderně pojatého kubismu s akcentem na velké barevné plochy kontrastující s pečlivě promodelovanými detaily. 

Štýrský - Černý pierot
Zdroj: ČT24/galeriekodl.cz

Pozornost sběratelů a investorů upoutal i olej a koláž na plátně Jindřicha Štyrského s názvem Černý pierot. Dílo z roku 1923 patří ke sběratelsky nejvzácnějším autorovým obrazům, zejména proto, že dokumentuje důležitou epochu počátku světových avantgardních směrů. Jeho unikátnost podtrhuje uplatnění koláže. Štyrský dílo věnoval své blízké přítelkyni Marii Čermínové (Toyen), v jejímž majetku se nacházelo i po přestěhování do Paříže. Obraz se objevil v roce 1982 na aukci z této pozůstalosti, ve stejném roce byl vystaven v Centre Georges Pompidou v Paříži.

Filla - Zátiší s dýmkou
Zdroj: ČT24/galeriekodl.cz