Eurovizi vyhrál Nizozemec, čeští Lake Malawi skončili jedenáctí

Eurovision Song Contest 2019 – Finále (zdroj: ČT24)

Vítězem 64. ročníku Eurovision Song Contest se stal nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

Laurence se o první místo utkal v těsném souboji se švédským Johnem Lundvikem, hlasy diváků však rozhodly ve prospěch Nizozemce. Příští ročník soutěže tak bude hostit právě Nizozemsko.

Čeští zástupci získali ve finále celkem 157 bodů. Od porotců obdrželi 150 bodů, což je řadilo na osmé místo. Od diváků však dostali jenom sedm bodů, což byl třetí nejhorší výsledek ze všech 26 finalistů.

O postupu Lake Malawi se rozhodlo už v prvním semifinále v úterý, další hudební konkurenti české kapely pak vzešli z druhého semifinále ve čtvrtek. Kromě písně Friend of a Friend od Lake Malawi slyšelo finálové publikum také třeba zpěváky z Řecka, Kypru, Albánie, Švédska či Austrálie, která se k evropské písňové soutěži přidala před čtyřmi lety. 

Do finále automaticky postoupili zástupci pěti zemí, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace, tedy Velké Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska, a stát, kde se soutěž pořádá, tentokrát Izrael, jemuž pořadatelství zajistila loňská vítězka Netta Barzilaiová.

Čeští fanoušci mohli posílat své hlasy jakémukoli účinkujícímu – kromě zástupce své země, což platí samozřejmě i pro ostatní účastníky.

Připomeňte si: Vystoupení Lake Malawi v semifinále (zdroj: ČT24)

Eurovize letos vstoupila do 64. ročníku. Česko se na této soutěži, organizované zeměmi sdruženými v Evropské vysílací unii (EBU), představilo osmkrát. 

Větší pozornost Čechům pomohl loni získat zpěvák Mikolas Josef, který dosáhl šestého místa. Šlo o nejlepší výsledek dosavadních českých účastí. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků.