Dokážu pobavit i sám sebe, přiznává Karel Šíp

Karel Šíp v Interview ČT24: Dokážu pobavit i sám sebe (zdroj: ČT24)

Kvůli protikoronavirovým opatřením nenatáčí Karel Šíp nové díly Všechnopárty. Nevznikl tentokrát ani speciální, silvestrovský pořad. Humor se ale ze života tohoto populárního baviče a moderátora ani v současné situaci nevytrácí. O zábavě byla také řeč ve speciálním vydání Interview ČT24, jehož byl Karel Šíp hostem.

Všechnopárty pořádá Karel Šíp na obrazovkách České televize už patnáct let. „Pořád mě to baví,“ přiznává. Do křesla proti němu za tu dobu usedlo na osmnáct set hostů, někteří dokonce opakovaně. Ale najdou se i tací, které by Karel Šíp rád vyzpovídal, jenže oni pozvání odmítají. Třeba proto, že jim nevyhovuje improvizační pojetí této talk show. 

„Zdeněk Svěrák v pořadu nikdy nebyl, přestože k sobě máme poměrně blízko. Jako řada jiných herců při představě, že by v zákulisí stáli a nevěděli by do poslední vteřiny, co se na jevišti bude dít, do toho raději nejdou,“ uvádí příklad Šíp. Podobně se mu nepodařilo domluvit televizní setkání se svým idolem z mládí, hercem Vladimírem Pucholtem. 

Zábava, která se neomrzí

Vedle pátečních večerů patří Všechnopárty několik let i do programu silvestrovské zábavy. Karel Šíp se ale objevuje i v sestřizích silvestrů, které ještě pro Československou televizi natáčel Vladimír Menšík. Jeden z nich znamenal zlom v Šípově kariéře, spolu se skladatelem Jaroslavem Uhlířem je totiž uvedl do světa velké televizní zábavy. 

„Nastupovali jsme tam jako neznámí, do té doby jsme jen uváděli na druhém programu písničkovou soutěž,“ vzpomíná bavič. Repríza tohoto pořadu je prý také jedinou příležitosti, kdy je ochotný sledovat sám na sebe na obrazovce. „Vidím tam,  jak jsem naprosto ztrémovaný, zatímco Jarda je klidný, protože svou profesi komika nikdy nebral vážně,“ upozorňuje.

Letošní silvestrovská Všechnopárty nevznikla jako speciální, premiérový díl. Kvůli protipandemickým opatřením nebylo možné natáčet v plně obsazeném divadle, na konec roku tak ČT z talk show odvysílá výběr toho nejlepšího. 

Karel Šíp má ale i další tipy na humor, který neomrzí. „Cimrmani zaručeně pobaví nebo si rád pouštím některé seriály, jako například Okresní přebor, Čtvrtou hvězdu a Dabing Street. A poslední dobou jsem si několikrát z archivu pustil Miroslava Horníčka a jeho Hovory H, to je pro mě ‚študýrka‘,“ vyjmenovává.

Cestování pro seniory

Dodává, že dokáže ale pobavit i sám sebe, jakkoli ne cíleně. O jeden takový moment se v Interview ČT24 podělil: „Ve zpravodajství říkali, že vláda zajistí seniorům testování, ale já jsem rozuměl ‚cestování‘. A pro mě to byla hned scénka, jak vládní úředníci přijdou do domova seniorů a řeknou: ‚Prosím vás, kdo má zájem cestovat? Stát vám to uhradí!‘“

I když zatím nové díly Všechnopárty netočí, do penze se stále nechystá. „Na důchod si vzpomenu, jenom když ho dostanu,“ podotýká.

Přání do blížícího se nového roku je pro něho tedy jasné: „Abychom všichni dělali to, co chceme, aby došlo znovu k setkávání s diváky a abychom si zase řekli, že žijeme normálně. Jsem skeptik a myslím si, že brzo to nebude, ale doufejme, že to tak bude.“