Do českých kin vjíždí Ferrari, závodí se svým životem

Vybudoval jednu z nejprestižnějších automobilových značek v historii. Enzo Ferrari je hlavním hrdinou nového filmu režiséra Michaela Manna. Na světové premiéře na festivalu v Benátkách sklidil sedmiminutové ovace ve stoje. Do českých kin vstupuje 4. ledna.

Děj filmu se odehrává v létě roku 1957, kdy se bývalý automobilový závodník Ferrari ocitá ve velké krizi. Musí se vypořádat s problémy v manželství, smrtí syna, a navíc zachránit společnost před krachem. Stejně jako jeho vozy se nezastavitelně žene kupředu. A to i v těch nejtěžších chvílích.

„To, jak Michael natočil samotné závodění, je úžasné, ale v tom filmu je toho mnohem více. Má tolik vrstev. Je to o charakterech, rodině a také o vztazích,“ upozornila Penélope Cruzová, která ztvárňuje Ferrariho manželku Lauru.

V životě automobilového magnáta ale není jedinou ženou, dlouho utajovaného syna měl Ferrari s milenkou Linou Lardiovou (tu hraje Shailene Woodleyová). „Je tam mnoho rozporů. Třeba mezi oddaností k vlastní ženě a vztahem k synovi, který se začíná ptát: Jsem Piero Lardi, nebo Piero Ferrari?“ uvedl režisér a spoluscenárista snímku Michael Mann. Piero impérium svého otce zdědil.

Film Ferrari se dostal do českých kin (zdroj: ČT24)

Problém s Driverem

Mann životopisný snímek inspirovaný osudy výrazných mužů nenatočil poprvé. Na plátno převedl také příběh bankovního lupiče Johna Dillingera (Veřejní nepřátelé), leteckého dobrodruha Howarda Hughese (Letec) či whistleblowera Jeffreyho Wiganda, jenž odhalil praktiky tabákového průmyslu (Insider: Muž, který věděl příliš mnoho).

Ferrari je nicméně Mannovým srdcovým projektem, trvalo dvacet let, než tento film dojel do cíle. Představitele titulní role našel po mnoha zvažováních v Adamu Driverovi, který tak po nedávném účinkování ve snímku Klan Gucci ze zákulisí módního impéria oprášil italský přízvuk.

Při světové premiéře na loňském festivalu v Benátkách přitáhl snímek pozornost také právě kvůli obsazení hlavních postav, a to díky poznámce italského herce Pierfrancesca Favina. Sice neadresné, nicméně pronesené při zahájení festivalu, který otvíral právě film Ferrari. Favino podotkl, že italští herci by měli dostat příležitost hrát role Italů ve velkých mezinárodních produkcích. Americká hvězda Adam Driver tuto podmínku nesplňuje.