Divadelní Gabčík a Kubiš jsou jako Rambové, ale bez pomoci 294 statečných se neobejdou

294 statečných připomíná na divadle operaci Anthropoid (zdroj: ČT24)

O operaci Anthropoid, jejímž cílem byla likvidace zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se už mnoho napsalo i natočilo. Divadelník Tomáš Dianiška se „největšího hrdinského činu našich dějin“ rozhodl zhostit akčním béčkem. V inscenaci 294 statečných mísí humor, dojetí, drama i fantazii. Novinku má na repertoáru pražské Divadlo pod Palmovkou, které stojí nedaleko místa atentátu.

Dokumentárně fikční hra se nezaměřuje jen na útok na Reinharda Heydricha a osudy parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše, ale především na skupinu odbojářů, kteří jim pomáhali. Autor a režisér inscenace Tomáš Dianiška vycházel z pojmenování některých ulic, jimiž chodí do Divadla pod Palmovkou, kde je i členem hereckého souboru. 

Jako dramatik a režisér se Dianiška často inspiruje skutečnými událostmi nebo životy. Pod Palmovkou uvádějí třeba jeho Bezrukého Frantíka, vyprávějícího osud handicapovaného prvorepublikového umělce Františka Filipa, nebo komedii Pusťte Donnu k maturitě! kombinující oblíbený americký seriál devadesátých let s tehdejšími divokými podnikatelskými časy v Česku. Pronásledování skautů v padesátých letech ve hře Mlčení bobříků pojal Dianiška pro změnu jako zombie grotesku.

Jako akční hrdinové

Také v novince se drží kombinace pokleslých popkulturních žánrů s vážnými tématy. Například odbojáři Kubiš s Gabčíkem na scénu vpadnou jako Rambové, s pásy nábojnic zavěšenými přes vypracovaná těla.

„Vidíme je očima hlavního hrdiny Ati, který se na ně kouká jako na akční hrdiny,“ vysvětluje herec Jakub Albrecht čili divadelní Zdeněk Vyskočil, jak zněla krycí identita Josefa Gabčíka. Aťa bylo domácké oslovení Vlastimila Moravce – dvacetiletý mladík pomáhal výsadkářům jako spojka.

294 statečných
Zdroj: Divadlo pod Palmovkou

Ti stateční v pozadí

Představení připomene také osudy učitele a sokola Jana Zelenky-Hajského, rodinu řezníka Vosmíka nebo teprve čtrnáctiletou Jindřišku Novákovou, která vyzvedla kolo, na němž Kubiš ujel z místa atentátu. I ona za svou statečnost zaplatila životem. 

„Chtěli jsme inscenaci věnovat lidem, kteří byli takříkajíc v pozadí, ale byli to nemenší hrdinové než parašutisti,“ podotýká Jakub Albrecht. 294 statečných, kteří pomáhali k uskutečnění operace Anthropoid, navíc připomíná nejen nová hra, ale jejich jména nesou nově pod Palmovkou i divadelní sedačky.