Recenze: Bobříci nemlčí o totalitním zombie

Studio Palmoffka připravilo notně krvavou novinku o zakázaném skautingu a týrání mladé ženy, ilegálně vedoucí skautský oddíl. Mlčení bobříků nazývá autor a zároveň jeden z aktérů hry Tomáš Dianiška totalitním hororem. Jeho základem je skutečný příběh sochařky, která vtiskla nové minci podobu odsouzené z monstrprocesu padesátých let.

Pozvání do studiového prostoru Divadla pod Palmovkou patří těm, kdo se nebojí nadsázky, morbidity, nadrozměrných umělých pyjů a exkrementů. Provokativní hra v režii Jana Friče (v A studiu Rubín režíroval podobně laděný kus Hubte trampy, serou v lese) nenechá diváka chladným a jeho nekonzervativnost prověří důsledně. Odvážnému hledišti štěstí přeje a přes hodinu se veze na jedné vlně promyšlených brutalit. I když politický horor coby žánr nevyhledávám, přiznávám, že se mi inscenace něčím vryla pod kůži.

„Byla jedna skautka malá, bubáků se v noci bála, unikly jí skutečnosti, že ještě mnohem hrůznější je agent státní bezpečnosti, který na ni donáší,“ cituji z textu autora. Třicátník Tomáš Dianiška hraje v Divadle pod Palmovkou druhou sezonu. Je také hudebníkem a tvůrcem avantgardního libereckého Divadla F. X. Kalby, v A studiu Rubín se mimo jiné podílel na titulu Zvrhlá Margaret. Na Palmoffku teď přivedl skauty, svazáky, politiky, umělce i policisty z padesátých a šedesátých let.

Mlčení bobříků
Zdroj: Divadlo pod Palmovkou

Jevištní koncept spojuje asociativní metoda řazení situací. Groteskní drama, volně inspirované málo známou ideou významné sochařky, dosahuje prvky thrilleru psychofyzického účinku a diváka nešetří. Marie Uchytilová-Kučová na svém vítězném návrhu československé jednokorunové mince tajně zobrazila tehdy vězněnou, teprve devatenáctiletou Bejbinu (Bedřišku Synkovou), vedoucí skautského oddílu Ostříž. Autentický zdroj děje považuji za nejcennější vklad díla i přesto, že se tvůrčí tým od přesného popisu historické reality distancuje.

To mu umožňuje naprostou svobodu, vyžadující dějepisnou poučenost vnímatele. Neznalý snadno podlehne dojmu, že se jedná o skutečné události ve všech detailech. Podobné věci se ovšem v dobách nedávno minulých odehrávaly, v tomto ohledu je apel bobříků (s podobenstvím života coby bojovky plné nechutností) potřebný. Napínavou bojovou hrou provede čtveřice mladých protagonistů: Tomáš Dianiška, Tereza Dočkalová, Jan Hušek a Barbora Kubátová. Myslím, že by si ve své vynalézavosti hravě vystačili i bez pomoci nafukovacích figurín, nahrazujících další postavy.

Mlčení bobříků
Zdroj: Divadlo pod Palmovkou

Přízračné Mlčení bobříků uvádí Studio Palmoffka na půdě Divadla pod Palmovkou v další repríze 24. února. Můžete si zkusit nočního bobříka odvahy splnit. Nechybí opravdový stan s podsadou ani z televizní obrazovky žhnoucí táborový oheň.