Colours of Ostrava to zabily. Hlavní hvězdou budou The Killers

Colours of Ostrava představily hudební program (zdroj: ČT24)

Jako hlavní hvězdy pozval letos festival Colours of Ostrava americkou rockovou kapelu The Killers. Z nově oznámených jmen by k tahounům multižánrové přehlídky měl patřit také Martin Garrix, výrazná osobnost současné elektronické hudby. Devatenáctý ročník Colours se v indiustriálním prostředí Vítkovic uskuteční od 15. do 18. července.

The Killers se dali dohromady v roce 2001 v Las Vegas. Úspěch znamenalo už jejich debutové album Hot Fuss, odezvu získaly především singly Mr. Brightside a Somebody Told Me. I přes občasné rozpady spolu kapela vystupuje a nahrává dosud, letos na jaře by jim měla vyjít novinka Imploding the Mirage.

Z Nizozemska na závěr festivalu dorazí Martin Garrix. Mladý producent, který byl třikrát vyhlášen nejlepším světovým DJem, je podle pořadatelů festivalu jedním z mála, kdo určují budoucnost taneční scény. Jeho videoklip ke skladbě Animals viděla doteď téměř miliarda a půl lidí. Garrix letošní Colours zakončí obrovskou taneční party.   

„Letošní nabídka je neobyčejně pestrá – od rockové legendy přes velkou taneční hvězdu, široké zastoupení současné africké hudby až po energické funky a soul,“ shrnula program chystaného ročníku ředitelka festivalu Zlata Holušová. 

„Jde o nejnákladnější program v naší historii, snažíme se i v prostředí rostoucích cen nejen zahraničních headlinerů o další zlepšování a dosažení nových met. Při výběru všech hudebníků – od největších po ty méně známé – je pro nás nejdůležitější, aby si návštěvníci z jejich koncertů odnášeli neopakovatelné a nezapomenutelné zážitky,“ doplnila.

Celkem letos na Colours vystoupí přes sto dvacet zahraničních a domácích kapel všech žánrů. Už dříve byli jako zahraniční hosté ohlášeni například Twenty One Pilots, The Lumineers, Youssou N'Dour nebo Sigrid.

Diskusní fórum o lidských právech i osobním rozvoji

Hudební scénu doplní opět i divadla, filmy, výtvarné instalace a také mezinárodní fórum Meltingpot. „Od aktuálních společenských a politických otázek přes oblast lidských práv, médií a dezinformací, digitalizaci a humanismus, příležitosti a hrozby kyberprostoru až po vědu, vzdělávání, literaturu, hudbu, zdraví, životní styl, cestování a osobní rozvoj,“ vypočítala letošní témata Holušová. 

Diskusního setkání s workshopy se v Ostravě účastní například někdejší korespondentka z Číny Didi Kirsten Tatlowová, průvodce meditací David Michie či v Česku oblíbený spisovatel Robert Fulghum.