Česko poskytne Ukrajincům mobilní Archu pro záchranu vzácných knih

Česká republika pomůže Ukrajině se zachováním tištěného kulturního dědictví. Prostřednictvím Národní knihovny poskytne ukrajinským knihovnám dvě mobilní pracoviště. První z nich vyjde na deset milionů korun, peníze na druhé chce knihovna získat ve veřejné sbírce. Projekt Archa je součástí programu Podpora ukrajinské kultury. Ruská armáda už na Ukrajině zničila stovky kulturních objektů.

Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) projekt Archa demonstruje české odhodlání podporovat ukrajinskou kulturu. „Není to jen reakce na dopady války, ale v případě Putinovy agrese vůči Ukrajině se jedná o reakci na zcela cílený útok proti ukrajinské kultuře jako takové. Archa je symbolem záchrany,“ uvedl. Do podpory projektu jsou vedle resortu kultury zapojeny také veřejné instituce a soukromé firmy. 

První mobilní pracoviště předá Národní knihovna do poloviny příštího roku. Sloužit bude k záchraně poškozených písemných památek, přičemž pomůže postupně na různých místech Ukrajiny podle potřeb tamních knižních institucí. „Mobilní pracoviště nabízí okamžité a cílené zásahy na daném místě. Okamžitá rychlost je velmi důležitá,“ uvedl generální ředitel Národní knihovny Tomáš Foltýn.

Součástí pracoviště budou například přístroje na průzkum fyzického stavu knihovních fondů, stanoviště vakuového balení knih poškozených vodou nebo stanoviště na očistu knih. Rovněž poskytne ochranné pomůcky, chemické látky či filtrační látky.

Podle Foltýna je součástí také záměr sdílet s Ukrajinci znalosti českých odborníků, a naopak od Ukrajinců posléze čerpat zkušenosti a informace o fungování pracoviště v terénu. Po skončení války na Ukrajině může knihovna mobilní zařízení půjčovat třeba při živelních katastrofách.

Digitalizaci děl podporuje sbírka

Druhé pracoviště má sloužit k digitalizaci děl, která jsou v pořádku, avšak hrozí jim zničení. Výroba je odhadována na dvanáct milionů korun. Na výrobu mohou lidé přispět ve sbírce organizované Nadačním fondem pro Ukrajinu.

„Od začátku totální agrese bylo poškozeno nebo zničeno sedmnáct set objektů kulturní infrastruktury. Rusko se snaží zničit ukrajinskou kulturu, útočí na památky, které nepředstavují vojenské cíle. Každý takový útok je genocidou ukrajinského lidu,“ uvedl rada pro politické otázky ukrajinské ambasády Jevhen Kuleša. Česku poděkoval za pomoc při ochraně kulturního dědictví. 

Projekty v programu Podpora ukrajinské kultury společně připravují česká a ukrajinská strana. Ministerstvo kultury například poslalo na Ukrajinu loni v květnu materiální pomoc na ochranu kulturních památek.