Válka způsobila kulturnímu dědictví Ukrajiny škody za miliardy dolarů, vyplývá ze zprávy UNESCO

Rok války Ruska proti Ukrajině způsobil kulturnímu dědictví napadené země škody za 2,6 miliardy dolarů (asi 56 miliard korun). Ruská redakce BBC vyčíslení uvedla s odvoláním na údaje zveřejněné u příležitosti návštěvy generální ředitelky UNESCO Audrey Azoulayové v Kyjevě. Setkala se s prezidentem Volodomyrem Zelenským, aby projednali možné zařazení města Černihiv na seznam světového dědictví.

Zprávu o výši škod, které kulturní dědictví Ukrajiny utrpělo během prvního roku války, vypracovalo UNESCO s přispěním OSN, Světové banky, Evropské komise a ukrajinské vlády. Konkrétně pracuje s údaji za období od 24. února 2022, kdy ruská vojska na rozkaz Vladimira Putina vpadla do sousední země, do 24. února letošního roku.

„Dokážu si představit ztráty, ztráty na lidských životech během války a vše, co prožíváte. Oceňuji, že přikládáte velký význam lidskému rozměru dění a obraně kultury a vzdělávání,“ prohlásila Azoulayová. „Víme, že to definuje Ukrajinu jako zemi, a naším posláním v UNESCO je být na vaší straně, být na straně ukrajinského lidu a bránit jeho kulturní dědictví,“ dodala.

Z 2,6 miliardy dolarů celkových škod připadá zhruba 1,7 miliardy na historické objekty, budovy a místa s kulturním a společenským významem.

Dalších 650 milionů dolarů představují škody na turistických objektech, 143 milionů připadá na umělecké sbírky a 150 milionů na budovy a dílny spjaté s tvůrčí činností. Nejhůře v tomto smyslu dopadla Charkovská oblast, na kterou připadlo asi třicent procent všech kulturních ztrát.

Obnovení kulturního dědictví na Ukrajině by podle současného odhadu UNESCO přišlo na 6,9 miliardy dolarů.

Organizace navíc upozornila, že kdyby odhad ztrát přihlížel i ke ztrátě příjmů z turistiky a sportovních a dalších akcí, ze vstupného v galeriích a muzeích, celková suma škod by se vyšplhala k 15,2 miliardy dolarů (skoro 327 miliard korun), dodala BBC. 

Zápis do UNESCO řeší Oděsa i Černihiv

Azoulayová se v pondělí setkala se Zelenským a navštívila také několik památek. Například ikonickou katedrálu svaté Sofie v Kyjevě a také město Černihiv. Zelenskyj zástupkyni UNESCO oznámil, že Ukrajina chce usilovat o zápis Černihivu mezi světové dědictví. „To je (projevem) důvěry v UNESCO a v budoucnost,“ poznamenala Azoulayová. 

S ukrajinským prezidentem jednala o úsilí ochránit kulturní pomátky v zemi, podpoře vzdělávání v této souvislosti a rovněž koordinaci mezinárodní podpory. 

Zelenskyj už loni v říjnu oznámil kandidaturu Oděsy. Letos v lednu se historické centrum tohoto ukrajinského přístavního města dostalo na seznam světového dědictví UNESCO v ohrožení. Nový status by mohl pomoci ochránit tamní kulturní dědictví a umožnit lepší přístup k mezinárodní finanční a technické pomoci. 

Generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová (uprostřed) s ukrajinským ministrem kultury Oleksandrem Tkačenkem a náměstkyní ministra zahraničí Emine Džaparovou před katedrálou svaté Sofie v Kyjevě
Zdroj: Reuters

„Oděsa, svobodné město, světové město, legendární přístav, který zanechal stopu v kinematografii, literatuře a umění, se tak dostala pod posílenou ochranu mezinárodního společenství,“ poznamenala v prohlášení generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová.

Rusko v reakci na zápis Oděsy kritizovalo ukrajinskou přihlášku za „povrchní dokumentaci“, která vznikla „zkopírováním a vložením stránky Wikipedie“ o městě. Představitel Ruska také obvinil ukrajinské úřady, že v Oděse „samy ničí památky“.