Céline Dionová znovu odložila koncert v Praze, trpí vzácnou neurologickou nemocí

Kanadská zpěvačka Céline Dionová trpí vzácnou a neléčitelnou neurologickou chorobou známou jako Stiff-Person Syndrome (SPS), česky „syndrom ztuhlého člověka“. O své diagnóze promluvila na sociálních sítítích. Oznámila, že kvůli nemoci musí odložit své evropské turné, které měla zahájit 24. února příštího roku v Praze. Koncert před českými fanoušky posunula na 6. března 2024.

Stiff-Person Syndrome způsobuje svalovou ztuhlost a zvýšenou citlivost na zvuk, dotek a emocionální podněty, které mohou vyvolat svalové křeče. Kvůli svalovým křečím musela Célin Dionová v říjnu 2021 odložit své vystoupení v Las Vegas. O svou diagnózu se s veřejností ale podělila až nyní.

„I když toto vzácné onemocnění stále poznáváme, už víme, že právě to způsobovalo všechny ty mé křeče,“ uvedla zpěvačka. „Bohužel tyto křeče ovlivňují všechny aspekty mého každodenního života, někdy mi způsobují potíže při chůzi a nedovolují mi používat hlasivky ke zpěvu tak, jak jsem zvyklá,“ upřesnila své potíže.

Uvedla také, že každý den cvičí pod dohledem terapeuta specializovaného na sportovní medicínu, aby znovu mohla vystupovat. „Musím přiznat, že je to boj,“ řekla o snaze překonat nemoc, na niž neexistuje známý lék. Nejasná je i příčina, která chorobu způsobuje.

„Sto procent vám teď dát nemůžu“

Vrátit se na pódium je pro Céline Dionovou velkou motivací. „Zpívání miluju ze všeho nejvíce,“ řekla. „Při svých vystoupeních ze sebe vydávám vždy sto procent, ale teď vám je dát nemůžu,“ omluvila se v emotivním videu, že kvůli nemoci zrušila koncerty a odložila Courage World Tour v Evropě.

Už poněkolikáté. Původně měla v Praze šňůru zahájit v roce 2020, aktuálně je termín stanoven na 6. března 2024. Kanadská star by se do Česka měla vrátit po šestnácti letech. Zakoupené vstupenky podle pořadatele nadále zůstávají v platnosti.