Brněnský balet uvede komponovaný večer na téma touha

Brno - Národní divadlo v Brně uvede 25. dubna premiéru nového baletního večera s názvem Svět touhy. Společným jmenovatelem tří zcela odlišných částí je právě touha, ztvárněná v nejrůznějších podobách. Autory děl jsou Jan Kodet, Tomáš Rychetský a Petr Zuska, kteří patří do mladé generace choreografů současného tance, kteří se prosadili jak doma, tak v zahraničí.

Choreografii úvodního baletu Frida vytvořil Kodet jako volnou inspiraci původním životopisným filmem o známé malířce Frida Kahlo. "Je to spíše abstrakce, protože zahrnout celý život Fridy do třicetipětiminutového tance nejde, říká Kodet. Zvláštností baletu tančeného na hudbu Elliota Goldenthala je scéna, která není vytvářená kulisami, ale jen světelnými efekty (ty jsou dílem Dana Tesaře).

Tomáš Rychetský se při vytváření baletu Bezpředmětná křehkost nechal inspirovat Shakespearovými verši a obrazem ruského malíře Kazimira Maleviče, jehož cílem bylo osvobodit umění od břemena předmětnosti. Abstraktní kontrast citů a prázdnoty, černé a bílé barvy zakomponoval do výstupu muže a ženy, prožívající určitou část vztahu.

Závěrečná část Mariin sen od Petra Zusky ztvárňuje sen Marie Taglioni, jedné z nejvýznamnějších osobností světového baletu první poloviny 19. století. Šéf baletu pražského Národního divadla oslavuje ženský tanec s jemným vtipem a poetikou roztančením čtyř mužských sólistů a jedné sólistky, představující stárnoucí balerínu.