Blb i seladon. Michal Dlouhý jako cynický prezident USA

Praha – Jak se udržet u moci, když vás už nikdo nebere vážně? Téma pro dramatika Davida Mameta a hru Listopad. Jde o měsíc, kdy v USA umírají miliony krocanů a jednou za čtyři roky také ambice prezidentských kandidátů. V hlavní roli cynické hlavy státu, která se snaží svůj konec zoufale oddálit, se v pražském Divadle ABC představil Michal Dlouhý.

Michal Dlouhý je prezidentem USA (zdroj: ČT24)

Autorem hry je americký dramatik David Mamet, který diváky zavádí do Bílého domu, kde se fiktivní americký prezident připravuje na novou prezidentskou volbu. Jeho šance na znovuzvolení jsou podle autora „stejně nízké jako Ghándího cholesterol“. Nehodlá se však vzdát bez boje. Režie nekorektní politické frašky se ujal Petr Svojtka. V hlavní roli amerického prezidenta se představí Michal Dlouhý.

Mamet hru napsal v reakci na kontroverzní období George Bushe mladšího, prezident Michala Dlouhého je však koktejlem různých povah. „Zkoušeli jsme blba i seladona. Svým způsobem přitom říká chytré věci,“ podotýká herec. Kam až je impulzivní tlachal schopen zajít, aby získal potřebné finance, bere dech. Neštítí se vydírání, pochybných kšeftů ani zneuctění tradice, při níž prezident každý rok ušetří život hlavního chodu během díkůvzdání.

David Mamet se proslavil scénářem k filmu Vrtěti psem. Je proslulý svérázným humorem a rafinovanou prací s jazykem. V dalších rolích se na jevišti objeví Jiří Hána, Jaroslav Vlach, Lenka Zbranková a Zdeněk Vencl. Dramaturgem byl Jiří Janků. Drsné způsoby ani ostrá verbální munice prý herce nepřekvapily. Jak říkají: leccos znají z české politiky.

Podívejte se na stránky divadla.