Benátky přivítaly Mladého papeže a hrdinného pacifistu

Paolo Sorrentino přivezl do Benátek Mladého papeže (zdroj: ČT24)

Filmový festival v Benátkách je v druhé polovině. Kromě 19 soutěžních snímků představuje také řadu dalších světových premiér. Filmař Mel Gibson přivezl drama Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny inspirované skutečnými událostmi. Režisér Paolo Sorrentino zase uvedl svůj třídílný seriál o mladém muži, který se shodou náhod stane papežem.

Nový film Mela Gibsona nazvaný Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny vypráví příběh vojenského medika a odpůrce vojenské služby Desmonda Dosse, který se postaral o záchranu 75 mužů bez jediného výstřelu. Odvážný čin z něj udělal hrdinu v očích spolubojovníků a následně se stal prvním odpůrcem zbraní a pacifistou, který kdy získal od Kongresu Medaili cti.

„Je v nejhorší možné situaci, uprostřed pekla na zemi, a přesto do toho boje jde, vyzbrojený jenom vírou a přesvědčením, protože na těchto věcech zkrátka trvá. Myslím, že my, kteří vyprávíme příběhy, chceme dál předávat osudy takových lidí,“ říká Mel Gibson.

Režisér Paolo Sorrentino na festivalu v Benátkách představil desetidílný seriál natočený pro televizi HBO nazvaný Mladý papež, kde hlavní roli hlavy katolické církve ztvárnil Jude Law. Tento seriál, stejně jako poslední Sorrentinův film Mládí, byly natočené v angličtině.

Celý děj se točí kolem fiktivního papeže Pia XIII., vlastním jménem Lennyho Belarda. Hlava katolické církve v sérii kouří jednu cigaretu za druhou, pije třešňovou colu a nechce být fotografována na veřejnosti. Minisérie o prvním americkém papeži vyvolala debatu o tom, jak na netradiční pohled na náboženské hodnostáře zareaguje Vatikán.

„To ale záleží na Vatikánu, ne na mě. Myslím si, že to nebude problém. Pokud budou dostatečně trpěliví, aby se podívali na celý seriál, pochopí, že je to jen film, který se chce zabývat zvláštnostmi, a to upřímně, bez jakýchkoli pokusů o provokaci,“ uvedl režisér.

„Pro mne byla výzva a opravdová radost hrát tak komplikovaný, mnohovrstevnatý charakter. Nejzajímavější bylo hrát postavu, která sama hraje zcela jinou postavu, protože způsob, jakým jsem já hrál Lennyho, ovlivňoval to, jak Lenny hrál papeže,“ prohlásil Jude Law.

Režisér Jerzy Skolimowski do Benátek přivezl snímek 11 minut, který představuje v paralelních dějových liniích krátký výsek ze života různých obyvatel Varšavy. Hrdiny filmu jsou žárlivý manžel, prodavač hotdogů nebo skupinka řeholnic. „Většina mých filmů je o outsiderech. Zajímám se o lidi, kteří jsou na okraji společnosti,“ prohlásil Skolimowski.

Polský filmař na letošním ročníku benátského festivalu obdržel čestného Zlatého lva za celoživotní dílo. Druhým novým držitelem Zlatého lva je francouzský herec Jean-Paul Belmondo.

Benátský festival byl založen v roce 1932 a spolu s přehlídkami v Cannes a Berlíně patří mezi tři nejprestižnější soutěžní filmové festivaly na světě. Vznikl přitom jako součást benátského bienále, které původně světu představovalo výhradně výtvarné umění a k němuž se časem přidružily každoroční přehlídky filmu, architektury, divadla a hudby.