Během pandemie měla Jana Kirschner čas na „obyčajnosti“, napsala o nich album

Jana Kirschner vydala nové album (zdroj: ČT24)

Jana Kirschner po deseti letech vydala novou sólovou desku. Jmenuje se Obyčajnosti a zpívá na ní o všedních věcech, které začala citlivěji vnímat během pandemie covidu. S albem vyrazila na turné, zastavila se i v Česku.

V době nucené koncertní pauzy během pandemie měla Jana Kirschner najednou čas se zastavit a všímat si maličkostí, které v běžném životě nemáme čas vnímat. „Jsou to hlavně rodinné rituály, kterých si normálně nevšimnete, když někam stále spěcháte. Ranní vstávání, společné čtení knih, usínání, povídání si,“ vyjmenovává zpěvačka a autorka svých písní.

Rodinný stůl má v Londýně, kde dlouhodobě žije, v britské metropoli desku také nahrávala. Jako matka dvou dětí už odvykla soustředit se výhradně na skládání. Vytvořila si proto pracovní „metodu patnácti minut“ – každodenní čas určený jen a pouze pro vlastní tvorbu. „Vyplývají úplně nové závěry. Člověk objeví úplně jiné věci, které by při dlouhém přemýšlení a psaní nikdy neřekl,“ podotýká Jana Kirschner.

Vznikly tak podle zpěvaččiných slov spontánní výpovědi deníkového charakteru, které prý samu autorku někdy překvapily nekompromisní pravdivostí. „Právě proto se jmenuje Obyčajnosti, i když ve hře bylo asi čtyřicet názvů. Mám pocit, že je to album, které nic nepředstírá a na nic si nehraje, a právě ve své obyčejnosti je vlastně neobyčejné. Jeho dřevěný akustický sound zve posluchače na procházku mimo vyšlapané trasy,“ popisuje.

Jana Kirschner vydala album Obyčajnosti
Zdroj: RedHead Music

Evropská hudba se slovenskými prvky

Sólové album vydala po deseti letech. Mezitím psala filmovou hudbu, byla producentkou jiných muzikantů a také nahrála desku dětských písní. V novince Obyčajnosti, stejně jako v předchozí tvorbě, jsou patrné folklorní motivy.

„Snažím se dělat hudbu, o které si myslím, že je určitě slovenská, ale nemluvím o ní jako o slovenské. Je to evropská hudba se slovenskými prvky. Mám to odmalička v sobě – odmalička jsem zpívala folklor,“ vysvětluje Jana Kirschner. „Dělám hudbu, která sice vychází z tradic, ale je jednoznačně moderní,“ shrnula.

Když skládá hudbu a píše text, současně přemýšlí i nad vizuální podobou písní. Vnímá ji jako důležitou součást díla. Svou představu naplňuje i jako režisérka videoklipů ke svým skladbám.