Ballett Dortmund se v září představí v Praze a Brně

Praha - Stars and Steps, inscenace souboru Ballett Dortmund, sklidila v Německu obrovský úspěch, psalo se o ní jako o "večeru, který píše taneční dějiny". Program složený z choreografií George Balanchina a Maura Bigonzettiho se nyní představí i v České republice: 14. září na scéně pražského Národního divadla a o dva dny později v Janáčkově divadle v Brně.

Představení souboru, který po nástupu čínského choreografa Xin Peng Wanga do pozice uměleckého šéfa v roce 2003 zaznamenal raketový vzestup, se koná v rámci česko-německého projektu Taneční most. Organizátorům se údajně podařilo značně snížit cenu vstupenek tak, aby se na představení mohli přijít podívat všichni, kdo o ně mají zájem.

Večer sestává ze dvou částí. Choreografie původem ruského umělce George Balanchina nazvaná Who cares? vznikla v roce 1970 na hudbu  George Gershwina a reprezentuje neoklasický styl, pro Balanchina charakteristický. Do oblasti současného tance zavede diváky ve druhé části večera dílo nazvané Rossini Cards, které na hudební motivy svého dávného krajana Gioacchino Rossiniho vytvořil italský choreograf Mauro Bigonzetti v roce 2004.

„Bigonzetti také vychází z klasiky, ale není tam z ní nic vidět, není tam jediný pohyb, o němž bychom řekli - ano, toto je balet. Je to emocionální tanec s italským ´pomrkáváním oka´, je v tom skrytý humor, jaký mají Italové rádi a Češi taky,“ říká šéf Tanečního mostu a bývalý tanečník Rudolf Kubičko. Prozrazuje, že v baletu hraje velkou roli i Rossiniho vlastní recept na špagety a slibuje překvapivou pointu.

Jiné dílo, Romea a Julii v Xin Peng Wangově choreografii, pak předvede dortmundský soubor 18. září v Budapešti a 21. září v Bratislavě.