Zájem o auta v Česku opadá. Začátkem roku se prodeje propadly o více než desetinu

Prodej nových osobních aut v letošním prvním čtvrtletí klesl meziročně o 12 procent na 59 616 vozů. První je Škoda Auto s podílem 34,5 procenta, následují Volkswagen a Dacia. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Domácí Škoda Auto prodala 20 586 aut, což je pokles o devět procent. Podobně klesl prodej Volkswagenu na 5715 aut. Dacia naopak rostla o dvě procenta na 4008 prodaných vozů. Na dalších místech skončily značky Hyundai a Peugeot.

Nejčastěji registrované modely aut v 1Q 2019
Zdroj: SDA

Celkem 72 procent osobních aut nakoupily firmy a zbytek soukromé osoby. Nejprodávanějšími modely byly Škoda Octavia, Fabia, Rapid, Karoq a Hyundai i30. Podíl benzinových vozů stoupl na 70 procent. Dieselů bylo 28 procent. Zbytek připadá na LPG, CNG a elektrické vozy. Hybridů se prodalo celkem 1416 kusů. 

Letošní rok asi nebude žádná sláva, řekněme pokles v řádu deseti procent.
Petr Knap
vedoucí partner pro automobilový sektor ve firmě EY

Společnost PwC odhadla na základě dosavadního vývoje a stavu ekonomiky počet registrovaných aut v letošním roce na 255 tisíc vozů, což je o 10 tisíc aut méně, než předpovídala na začátku roku. Zároveň by to byl meziroční pokles o 2,5 procenta. Podle tajemníka svazu Josefa Pokorného může být konečné číslo ještě nižší. Důvodem je očekávané zpomalení ekonomiky, rizika v rámci EU, tedy zejména vývoj kurzu eura nebo brexit, i slábnoucí dopad nové metodiky měření emisí. 

Vývoj počtu registrovaných aut v ČR
Zdroj: SDA

„Evropa měla trochu lepší únor než leden, u nás se to nijak dramaticky nelepší. Dostávám se někam zhruba na úroveň roku 2015 nebo 2016,“ poznamenal vedoucí partner pro automobilový sektor ve firmě EY Petr Knap.

  • Prodej nových osobních automobilů v Německu se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 0,2 procenta na 880 092 vozů. V loňském roce se nicméně prodej nových osobních automobilů v Německu snížil o 0,2 procenta na 3,44 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční pokles za pět let.

Nahoru šel prodej malých dodávek i motorek

Prodej lehkých užitkových aut se v tuzemsku zvýšil o desetinu na 5029 vozů. První je Peugeot se 792 prodanými vozy. Druhý je Volkswagen, který prodal o jeden vůz méně, a třetí je Fiat s prodejem 555 vozů. Nejoblíbenějšími modely byly Peugeot Boxer, Renault Master a Fiat Ducato.

Poptávka po motocyklech vzrostla o 37 procent na 3401 strojů. První Honda prodala 599 motocyklů, následuje KTM s 300 prodanými motocykly a CF Moto s prodejem 298 strojů.

Knap z EY: Dostávám se zhruba na úroveň roku 2015 nebo 2016 (zdroj: ČT24)