Výhodný byznys? Investujte místo do zlata třeba do hmyzu

Praha – V Česku se začíná rozmáhat netradiční způsob úroční peněz. Kromě zlata či akcií lidé investují do zvířat. Tuzemští chovatelé se v poslední době soustředí hlavně na drobné druhy. Některý hmyz například vynáší víc než závodní koně. Úměra je přímá - menší zvíře rovná se menší riziko ztrát. A chov koní či psů je pak na rozdíl od obecného přesvědčení často téměř ztrátová záležitost.

Někteří investoři se rozhodli vydělávat prodejem samotných zvířat. Populární je třeba množení vzácných druhů motýlů. Motýlí farmy pak dodávají exempláře chovatelům do celého světa. Tisíce Čechů také vydělávají na akvaristice - do zahraničí se každoročně prodají rybičky za více než 2 miliardy korun. V pražském hotelu Intercontinental se zase rozhodli ušetřit na výrobě vlastního medu. Na střeše hotelu personál chová asi 60 tisíc včel, které vyrobí za sezonu asi 150 kilo medu.

Výcviku zvířat musí člověk často podřídit celý život

Stovky chovatelů ročně se pokoušejí přivydělat si odchovem štěňat. Jenže v praxi pak naivním investorům padají všechny iluze. „Když si spočítáte - než se fena uchovní, musí se dejme tomu dva, tři roky krmit. Aby štěňata měla nějakou hodnotu, musí i fena mít hodnotu - to znamená zkoušky, výstavy, tréninky, všechno to stojí strašné peníze. A když štěňata prodáte, tak jste rádi, že jste na nule,“ vysvětluje chovatelka německých ovčáků Renáta Machová Angelovová.

Profesionálnímu chovu a výcviku psů tak musí člověk podřídit celý svůj život. Navíc nikdy nemá stoprocentní jistotu, že se mu investice vátí. A podobné je to i u koní. Jejich chov a výcvik s sebou nese taková rizika, že se do koupě vrcholových čtyřnohých sportovců v současnosti pouštějí jen ti, kteří mají dost jiných příjmů.

Jak to dělají jinde?

Ve Francii existuje společnost, která investice do dobytka zprostředkovává. Výnos je proti bankovním účtům dvojnásobný a podle majitelů firmy i jistý, protože jíst se bude vždycky. Systém je jednoduchý - investor dá k dispozici peníze a chovatel si vybere vhodnou krávu pro své stádo. O výnos z mléka se dělí s majitelem. Tomu se navíc neviditelné stádo přirozenou cestou rozrůstá. Pokud ve čtyřiceti koupí dvacet krav, v důchodu jich může mít až dvojnásobek. Do projektu už se zapojilo kolem osmi set chovatelů a tisíce soukromých investorů.

Investice do zvířat může být výhodný byznys (zdroj: ČT24)