Vitásková se bojí pustit miliardy na soláry. Domluvit jí má Zeman

Události: Nad miliardami na soláry stále visí otazník (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) požádá prezidenta Miloše Zemana, aby domluvil šéfce Energetického regulačního úřad (ERÚ) Aleně Vitáskové. Ta totiž drží v šachu 41 miliard, které měly příští rok sloužit na podporu obnovitelných zdrojů. Obává se, že by jejich vyplacením porušila evropské právo. Pokud ale peníze opravdu nevyplatí, hrozí řadě energetických firem krach.

Oněch 41 miliard se týká elektráren, které nemají potřebné razítko Evropské komise, a zákon hovoří jasně – bez schválení Komisí, žádné peníze. Problém je ale v tom, že takzvanou notifikaci zdroje zapojené před rokem 2013 nemají. A těch je v tuzemsku většina.

Problém, který tam existuje, tam byl i loni i předloni a paní Vitásková peníze vypisovala, teď je najednou vypsat nechce.
Jan Mládek

Vitásková, která je sama stíhaná v solární kauze, peníze vyplatí pouze těm elektrárnám, které schválení z Bruselu mají. „Určitě vydáme zatím ty notifikované žádosti. Jednání o tom, co se stane se zbytkem, není v řádech dnů,“ dodává mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Co přesně říká zákon?

Ale výklad zákona nemusí být až tak jednoznačný. „Pokud se podíváme do platného zákona, tak ten de facto neumožňuje Energetickému regulačnímu úřadu jiný krok, než podporu opět stanovit,“ uvedl už před dvěma týdny výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák s tím, že úřad stanovuje výši dotací, a ne to, zda se vyplatí, či ne. Podle Chvojky to ale ERÚ dostal nařízeno přímo od ministerstva průmyslu a obchodu.

„Komise o tom ví, ten proces probíhá, Česká republika spolupracuje. A jestliže byla podpora vypsána v loňském a předloňském roce, domníváme se, že není žádný důvod, proč by neměla být úplně stejně vypsána i na další rok,“ reagoval za resort energetický poradce ministra průmyslu Pavel Šolc.

Počet fotovoltaických elektráren
Zdroj: ČT24

ERÚ požádal o názor i další instituce, například ministerstvo financí. „Ty aktivity ohrožují nějakým způsobem naše postavení v rámci arbitrážních sporů, takže dosahy by byly samozřejmě velice nepříjemné. Panu Mládkovi jsem napsal dopis, aby to řešil,“ uvedl šéf resortu Andrej Babiš (ANO).

A Mládek to skutečně řeší, dokonce se chystá obrátit na prezidenta Miloše Zemana, který má právo Vitáskovou případně odvolat. „Mým zájmem je, aby spíš paní Vitáskové domluvil,“ uvedl Mládek.

ERÚ má na schválení ještě dva týdny a Mládek věří, že Vitásková nakonec pošle peníze i Bruselem neorazítkovaným elektrárnám. Pokud by se tak nestalo, hrozí celému odvětví kolaps – s dotacemi na výrobu zelené elektřiny nepočítají pouze podnikatelé, ale i obce.