Ve střední Evropě loni prodej chytrých telefonů vzrostl, na západě naopak klesl

Prodej chytrých mobilních telefonů v loňském roce vzrostl o téměř sedm procent na 1,41 miliardy přístrojů. Různorodý vývoj zaznamenala Evropa. Zatímco v její západní části odbyt klesl o tři procenta na 131,6 milionu přístrojů, ve střední a východní Evropě naopak stoupl o desetinu na 78,5 milionu kusů. Ve finančním vyjádření pak region zaznamenal 18procentní nárůst na 17,1 miliardy dolarů. Na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně to oznámila analytická firma GfK. Ta odhaduje, že letos poroste světový trh zhruba pětiprocentním tempem.

Největším trhem chytrých mobilních telefonů zůstala loni Čína se 450 miliony prodaných přístrojů, což představuje meziroční nárůst o 17 procent. Severní Amerika přes oživení v závěru roku v celoročním srovnání stagnovala na 191 milionech prodaných smartphonů.

Podle prognózy GfK dosáhne letos poptávka ve střední a východní Evropě 84,4 milionu kusů, což by znamenalo meziroční nárůst o osm procent.

V Česku jsou smartphony stále na vzestupu

Počet uživatelů chytrých mobilních telefonů se v České republice za pět let více než ztrojnásobil a loni dosáhl 58 procent populace. O rok dříve to bylo 55 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Google zveřejněného v pondělí na barcelonském veletrhu. V rámci průzkumu v Česku a dalších 39 zemích provedl Google během pěti let 625 tisíc rozhovorů.

Veletrh Mobile World Congress v Barceloně
Zdroj: ČTK/ABACA

Pro většinu lidí v Česku představuje pravděpodobně největší změnu za posledních pět let jejich chytrý telefon. I když se smartphony rychle šíří všemi demografickými skupinami, chytrý telefon je stále největším partnerem zejména pro lidi mladší 25 let. Ti jej využívají pro vyhledávání informací (77 procent), čtyři z pěti pak k přístupu na sociální sítě a 68 procent sleduje alespoň jednou týdně videa.

Na internet spíše přes počítač než z mobilu

Na internet se připojuje 81 procent Čechů, což je o dva procentní body více než před pěti lety, denně pak počítačovou síť využívá 65 procent lidí. Zhruba pětina Čechů se připojuje na internet častěji z chytrého telefonu než z počítače. Celosvětově to je třetina populace.

V roce 2012 měl ve 40 zemích, ve kterých se výzkum konal, přístup k chytrému telefonu jen jeden ze tří spotřebitelů. O čtyři roky později tento počet vzrostl na 70 procent.