Státní dluh v pololetí vzrostl na 3,207 bilionu korun

Český státní dluh vzrostl v letošním prvním pololetí o 96,2 miliardy korun na 3,207 bilionu korun. V samotném druhém čtvrtletí se snížil o 13,8 miliardy korun. Uvádí to čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu, kterou zveřejnilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh ve výši 295 326 korun. Míra zadlužení byla 41,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP), od začátku roku se zvýšila o 0,5 procentního bodu.

Za nárůstem dluhu je podle ministerstva zejména prodej státních dluhopisů a státních pokladničních poukázek v prvním pololetí za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu. Například ve čtvrtek prodalo ministerstvo financí státní dluhopisy s proměnlivým úročením za 2,1 miliardy korun. V předchozích červencových aukcích byly prodány dluhopisy za 12,2 miliardy korun.

Na konci června byl rozpočtový schodek 178,6 miliardy korun, na celý rok stát plánuje hospodařit s deficitem 252 miliard korun.

V prvním čtvrtletí letošního roku činil státní dluh rekordních 3,221 bilionu korun, na každého Čecha tehdy teoreticky připadalo 295 480 korun. Míra zadlužení byla na konci čtvrtletí 43,6 procenta HDP. Ve zmíněném období se dluh zvýšil o 109,9 miliardy korun.

Celkově míra zadlužení lehce překonala úroveň roku 2022, kdy byla 41,1 procenta HDP. Hodnoty zadlužení se proti předchozím údajům snížily, protože Český statistický úřad v červnu upravil hodnoty HDP za posledních 30 let. Reagoval tak na změny pravidel v celé Evropské unii. Nominální HDP se ve většině let po úpravách zvýšil, což se projevilo snížením míry zadlužení.

Ministerstvo financí získalo v prvním pololetí na chod státu ve jmenovité hodnotě 161,4 miliardy korun za prodané korunové dluhopisy. K financování státu sloužily také korunové pokladniční poukázky, tedy obligace se splatností kratší než jeden rok. Jejich čistá emise, tedy prodej očištěný o objem splacených poukázek, dosáhla za první pololetí 25 miliard korun. Čistá emise eurových pokladničních poukázek byla v pololetí 0,5 miliardy eur (v přepočtu 12,6 miliardy korun). Zároveň stát na konci května řádně splatil dříve vydané dluhopisy za 69,8 miliardy korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká zejména hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.