Škodovky se začnou prodávat i v Austrálii

Praha - Dnes začíná mezinárodní autosalon v Sydney, na kterém se tamějšímu trhu představí i mladoboleslavská Škoda – konkrétně koncept Yetti a také Octavia a Roomster. Poslední dva zmiňované modely zde hodlá Škoda Auto také prodávat. Bude to tak pátý kontinent, kde si zákazníci budou moci koupit české vozy.

Není to poprvé, kdy jsou Škodovky dovážené do Austrálie. Už v šedesátých letech se tam dovážely Octavie Combi. „Dnes se na to navázat nedá, je třeba vybudovat nové jméno a obchodní síť značky. Škoda může také využít svůj úspěch ve Velké Británii, protože tyto trhy jsou provázané,“ vysvětluje redaktor týdeníku Ekonom Petr Korbel.

Do Austrálie se bude exportovat Octavia a Roomster: „Yettiho představujeme, aby se zjistil zájem australského trhu. Auta, která se zde budou prodávat, budou vyráběna v Česku,“ uvádí mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý. Továrna je sice i v Číně, ovšem vozy z ní nelze do Austrálie dovážet, protože mají určitá specifika speciálně pro Čínu.

Korbel souhlasí s vývozní politikou Škody: „Octavia je ideální volbou, nejlépe odpovídá požadavkům trhu. Fabia je malé auto a byla by handicapována dovozem, který zvyšuje cenu, což je u tohoto segmentu důležité. Superb nepřichází v úvahu, protože v příštím roce přichází jeho nástupce a není možné budovat sklady náhradních dílů a servisní síť na poměrně malé množství vozů, které by se tam prodalo v posledních měsících, jež tomuto modelu zbývají.“