Skandál společnosti EADS pobouřil francouzskou opozici

Paříž – Vedoucí činitelé skupiny EADS, mateřské firmy Airbusu, jsou podezřelí ze zneužití poznatků o hrozících problémech společnosti. Hromadně odprodali své akcie, i když věděli, že nestihnou včas vyrobit Airbus A380, vlajkový projekt koncernu.

„Kdybych býval měl nějaké informace, neprodával bych svůj podíl. Akcionáři nic nevěděli a vedení také ne,“ uvedl bývalý generální ředitel EADS Noël Forgeard. Policie vyšetřuje kvůli zneužití důvěrných informací dva významné akcionáře EADS – francouzskou skupinu Lagardère spolu s dnes již rozpadlým koncernem Daimler Chrysler a jednadvacet vrcholových manažerů EADS.

Každá z těchto dvou podílnických firem prodala 7,5 procenta akcií za dvě miliardy eur, což je téměř 56 miliard korun. List Le Figaro napsal, že francouzské ministerstvo financí o nastávajících potížích Airbusu vědělo, a přesto povolilo skupině Lagardère prodej jejích akcií. Podle tehdejšího ministra financí a hospodářství Thierry Bretona státu nelze nic vyčítat, protože ze svého patnáctiprocentního podílu nic neprodal.

Opoziční socialistická strana ale žádá důkladné vyšetření celé aféry. Připomněla, že ve vládě byl tehdy i nynější prezident Nicolas Sarkozy, který s Arnaudem Lagardèrem udržuje dobré styky. Komunisté chtějí vytvoření parlamentní vyšetřovací komise.

Potíže s vývojem a výrobou obřího Airbusu si vynutily vypracování nouzového plánu zahrnujícího i propuštění 10.000 zaměstnanců a uzavření některých továren. „Jsme zklamáni. Chtěli po nás, abychom akceptovali jejich nouzový plán. Nedostáváme ani příplatky ani prémie,“ dodal zaměstnanec EADS.

Akcie EADS od počátku letošního roku do konce září oslabily o 19 procent. Akcie Boeingu, hlavního konkurenta Airbusu, se naopak díky novému letounu Dreamliner zhodnotily o 18 procent. Divize Airbus zveřejnila zprávu o potížích svého ambiciózního projektu loni 13. června. EADS od té doby do konce roku prodělal šest miliard dolarů.