Ruská ekonomika nezačala letos dobře. Klesla o téměř dvě procenta

Moskva – Meziroční pokles o 1,9 procenta, takové jsou výsledky ruské ekonomiky v prvním čtvrtletí. Přitom v předešlém kvartále se Rusku dařilo a jeho hospodářství rostlo o 0,4 procenta. Ekonomice už od loňského roku nepomáhá výrazný pokles cen ropy na světových trzích stejně jako západní sankce kvůli anexi Krymu a postoji Kremlu k ukrajinské krizi.

Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev v dubnu odhadl pokles hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí na 2,2 procenta, zatímco o něco optimističtější premiér Dmitrij Medvěděv předpověděl 2procentní propad. V celém letošním roce ekonomika podle Uljukajeva zaznamená celkový pokles o 2,8 procenta. Přitom ještě loni Rusko vykázalo růst, a to o 0,6 procenta.

  • Světová banka začátkem dubna upozornila, že Rusku hrozí vleklá hospodářská recese. Předpověděla také, že v letošním roce HDP klesne o 3,8 procenta a mírně oslabí také v příštím roce.

Ekonomové v anketě agentury Reuters letošní pokles ruské ekonomiky odhadli na více než čtyři procenta. Zemi by však podle nich mohlo pomoci letošní zotavování cen ropy a signály odolnosti průmyslové produkce. Rusko, které je největším světovým vývozcem energií, bylo nuceno reagovat na propad cen ropy, které jsou nyní o téměř polovinu nižší než loni v červnu. Vedle toho se po většinu loňského roku potýkalo s krizí domácí měny a podkopávaly ji i západní sankce, které omezily přístup vybraných firem na mezinárodní finanční trhy a vyvolaly odliv kapitálu. 

Nedávné statistiky ukázaly, že objem průmyslové výroby v Rusku klesl v březnu meziročně o 0,6 procenta. V meziměsíčním srovnání byla však výroba o téměř 11 procent vyšší.