Revoluce v cenách bydlení: Byty zlevňují už i v Praze

Praha - Americká hypoteční krize začíná rozevírat drápy i nad Českem. Růst cen nemovitostí značně zpomaluje, v Ostravě, Jihlavě a Plzni se v první polovině roku ceny průměrných starších bytů dokonce snížily. Druhé největší město ČR - Brno - hlásí pokles růstu z 15 procent na 0,5 procenta. Zejména starší byty začaly zlevňovat i v tradičně nejdražším městě ČR - Praze. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny.

Růst cen bytů se zastavil už i v hlavním městě. „Již po dva měsíce se cena standardního staršího bytu v Praze o velikosti 68 metrů čtverečních v běžné, nikoliv okrajové poloze drží na květnové úrovni,“ míní Milada Kadlecová, ředitelka Institutu regionálních informací, který vývoj cen dlouhodobě monitoruje.

Ochabnutí loňské nákupní horečky, která hnala ceny bytů prudce nahoru, pozorují i realitní kanceláře. „Ceny bytů v Praze určitě nerostou. Hlavní příčinou stagnace je převis nabídky,“ tvrdí Jan Borůvka z Asociace realitních kanceláří.

S nákupem se nyní vyplatí počkat

Těm, kteří plánují nákup bytu v nové i staré zástavbě, doporučují odborníci, aby svůj nákup ještě odložili. „Teď radíme zájemcům o byty chvíli počkat. Podle mne nemohou být škodní,“ uvedla Kadlecová. To platí zejména pro starší byty, jejich ceny totiž v Praze dokonce klesly, v červenci byly oproti červnu nižší o jedno procento.

Jen díky tomuto trendu se podařilo udržet poptávku na rozumné úrovni. Ačkoliv se objem poskytnutých hypoték za první polovinu roku snížil meziročně o pětinu, prodej bytů podle ředitele realitních kanceláří AAAbyty.cz Petra Illetška zatím příliš neklesl.

Za ochabnutím zájmu o byty stojí hypotéky a DPH

Ochabnutí zájmu o nákup bydlení podle expertů způsobilo zhoršení dostupnosti hypoték související s americkou hypoteční krizí. Banky zpřísnily podmínky pro přidělování úvěrů, navíc vzrostly i úrokové sazby. Přispělo ale i zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH), které vyhnalo v posledních měsících loňského roku poptávku po bydlení do mimořádných výšek.

Peníze
Zdroj: ČT24