Rekordní rok Budějovický Budvar nezopakoval. Uvařil méně piva a klesly mu tržby

Národnímu podniku Budějovický Budvar loni o necelá tři procenta klesly tržby na 2,47 miliardy korun. Téměř o sedm procent pak byl nižší zisk před zdaněním, činil 314,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy pivovaru. V roce 2016 měl Budvar rekordní tržby 2,54 miliardy korun a zisk před zdaněním 337,3 milionu korun.

Ředitel Budvaru Petr Dvořák uvedl, že se do loňských tržeb negativně promítlo posilování české koruny po ukončení devizových intervencí České národní banky loni v dubnu. Zisk po zdanění byl 255 milionů korun, meziročně o 3,6 procenta menší.

Podle Dvořáka výrazně vzrostla cena hlávkového žateckého chmele a podražila doprava. Národní podnik řešil i nedostatek pracovníků a musel se vyrovnat se zvýšením minimální mzdy o 1100 korun na 11 tisíc korun.

„Vzhledem k situaci, kdy nedokážeme uspokojovat objednávky v plné výši kvůli omezené výrobní kapacitě, přetíženosti linek a průběžnému nedostatku pracovníků, je naší prioritou realizovat investiční strategii rozvoje podniku,“ podotkl Dvořák. Loni Budvar investoval 735 milionů korun.

Loni podnik nezopakoval rekordní výstav z roku 2016. Budvar řešil technické problémy, zejména poruchy lahvárenských stáčecích kapacit. Opět ale hrál roli nedostatek lidí, a to v třísměnných a nepřetržitých provozech. Kvůli tomu nedokázal podnik vykrýt zvýšenou poptávku po pivu v lahvích a plechovkách.

Výstav piva se snížil, vývoz byl ale rekordní

Budvar loni prodal 1,547 milionu hektolitrů piva, meziročně mu tak klesl výstav o čtyři procenta, a to navzdory vyššímu exportu. Pivovar dokonce loni vyvezl rekordní objem piva. Do 76 zemí exportoval více než 990 tisíc hektolitrů piva. Rostoucí prodeje v zahraničí s sebou podle výroční zprávy přináší ztráty a zpomalení pohybu vratných obalů. Budvar proto loni sáhl k tvorbě rezerv.

Letos v březnu zprovoznil Budvar modernizovanou linku na stáčení piva do plechovek za 40 milionů. Od dubna je ve zkušebním provozu nové logistické centrum za 750 milionů korun, v květnu se začal stavět nový ležácký sklep za 250 milionů.

Ještě letos začne také stavba nové stáčírny lahví a výrobních kapacit pro hlavní kvašení. Posledním rozšířením bude nová varna. Jde o součást rozvojového plánu, který začal v roce 2016. Do roku 2020 investuje Budvar dvě miliardy. Poté stoupne roční výstav o čtvrtinu na dva miliony hektolitrů.