V nezaměstnanosti Česko vyniká mezi státy EU. Jenom u mladých je lepší Německo

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i v eurozóně zůstala v březnu na nejnižších hodnotách od roku 2008. V celé EU činila 7,1 procenta, což je nejméně od září 2008. V zemích eurozóny pak byla nejníže od prosince 2008 a dosáhla 8,5 procenta. Data zveřejnil statistický úřad Eurostat. Nejnižší nezaměstnanost z členských zemí Unie vykazuje Česká republika.

Ve 28 zemích Unie bylo v březnu bez práce 17,481 milionu lidí, z toho 13,824 milionu v eurozóně. Proti únoru počet nezaměstnaných v Unii klesl o 94 tisíc a v zemích s eurem o 83 tisíc.

Z jednotlivých členských zemí měla nejnižší míru nezaměstnanosti podle Eurostatu Česká republika, a to 2,2 procenta. Dál se navíc v tuzemsku snížila z únorových 2,3 procenta. Za Českem je Malta, kde nezaměstnanost činila 3,3 procenta, a Německo s 3,4 procenta.

Nezaměstnanost v EU v březnu 2018
Zdroj: Eurostat

Naopak nejvyšší nezaměstnanost má Řecko, kde je bez práce více než pětina práceschopných obyvatel, a pak Španělsko, kde je míra nezaměstnanosti 16,1 procenta.

Ekonom Křeček: Česko má devětkrát nižší nezaměstnanost, než je v Řecku (zdroj: ČT24)

„V míře nezaměstnanosti je Česká republika premiantem Evropské unie. Oproti unijnímu průměru máme třikrát nižší nezaměstnanost. Oproti Řecku jsme na tom devětkrát lépe,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

  • Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v březnu klesla na 3,5 procenta z únorových 3,7 procenta a počet registrovaných uchazečů o práci byl nejnižší od listopadu 1997. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Nezaměstnanost se zhoršuje jenom v Estonsku

Meziročně míra nezaměstnanosti klesla v EU o 0,8 procentního bodu a v měnové unii o 0,9 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti se snížila ve všech členských zemích, ze kterých jsou údaje k dispozici, vyjma Litvy, kde zůstala beze změny, a Estonska, kde se zvýšila. Největší pokles zaznamenaly Kypr a Řecko.

Míra nezaměstnanosti mezi mladými do 25 let sice opět výrazně klesla, nadále však zůstává vysoká. V EU činila 15,6 procenta a v eurozóně 17,3 procenta. Nejnižší míru nezaměstnanosti mezi mladými má Německo, kde činila 6,1 procenta, a Česká republika s 6,8 procenta. Největší je naopak v Řecku, Španělsku a v Itálii.