Portugalci budou tvrdě šetřit i příští rok, Merkelová je chválí

Lisabon - Portugalská vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok. Ten zahrnuje další škrty, které mají zemi pomoci splnit podmínky pro čerpání záchranného úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Patří mezi ně zrušení odměn pro státní zaměstnance a prodloužení jejich pracovní doby.

Mzdy státních úředníků se již snížily o pět procent. Vláda nově počítá se zrušením odměn na konci roku, které obvykle odpovídají dvěma měsíčním platům. To má přinést rozpočtu výrazné úspory. Pracovní doba má být prodloužena o půl hodiny. V příštím roce se rovněž zvýší daň z přidané hodnoty u množství položek a sníží se daňové odpočty u lidí s vysokými příjmy.

Filipe Garcia, Informacao de Mercados Financeiros Consultants:

„Tento rozpočet je klíčový. Kdyby Portugalsko nesplnilo cíle, stanovené 'trojkou', jeho upadnutí do podobné situace jako Řecko by bylo jen otázkou času. (…) Nicméně sražení deficitu v roce 2012 ke 4,5 procenta si žádá tvrdá opatření na příjmové i výdajové stránce.“

Premiér Pedro Passos Coelho uvedl, že nová opatření jsou nutná, aby se země dostala ze stavu „národní nouze“. „Nová opatření zvýší naši konkurenceschopnost a zastaví rychle rostoucí nezaměstnanost,“ slibuje premiér. Ekonomové nicméně očekávají, že dodatečná úsporná opatření prohloubí portugalskou recesi. Letos ekonomika podle očekávání klesne o 1,8 procenta, v příštím roce se propad nejspíš prohloubí na dvě procenta. Růst podle nich bude také nezaměstnanost. Ta nyní činí 12 procent a je nejvyšší od 80. let minulého století.

Berlín: Portugalci vykročili správným směrem

Snažení Portugalska šetřit a vypořádat se s dluhovou krizí ústy svého mluvčího ocenila německá kancléřka Angela Merkelová. „Německá vláda sleduje s velkým respektem, jak se Portugalsko a Portugalci vydali na velmi složitou cestu reforem a strukturálních změn v tamní ekonomice,“ zdůraznil mluvčí kancléřky Steffen Seifert. „Portugalsko je podle našeho názoru na správné cestě,“ dodal.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Portugalská vláda v pondělí představí návrh rozpočtu v parlamentu. S jeho schválením by neměly být žádné problémy, vláda má v parlamentu silnou většinu. Finální hlasování je naplánované na 29. listopadu. Portugalci zatím proti úsporným opatřením příliš neprotestovali. Pokud se však recese nadále prohloubí, mohl by se jejich postoj v příštích měsících změnit.

Portugalsko se na jaře po Řecku a Irsku stalo třetí zemí eurozóny, která požádala o finanční pomoc. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond Lisabonu přislíbily 78 miliard eur (asi 1,9 bilionu korun). Fond minulý měsíc v analýze plnění úsporného programu uvedl, že Portugalsko by mělo do konce roku splnit své rozpočtové cíle a mělo by být schopno se vrátit na dluhopisový trh v roce 2013.