Podnikatelská aktivita v eurozóně kvůli uzávěrám prudce klesla

Podnikatelská aktivita v eurozóně v listopadu prudce klesla, příčinou byly zejména plošné uzávěry kvůli šíření koronaviru, ukázaly výsledky průzkumu, který mezi nákupními manažery provedla společnost IHS Markit. Její souhrnný index tak sestoupil na 45,1 z říjnových 50 bodů. Mnoho firem v sektoru služeb, což je hlavní ekonomické odvětví bloku, bylo nuceno zastavit či omezit činnost.

Souhrnný index, který zahrnuje aktivitu v průmyslu i ve službách, je tak zpět pod hranicí 50 bodů. Ta je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali menší pokles, a to na 46,1 bodu.

„Hospodářství eurozóny se v listopadu za obnoveného úsilí potlačit rostoucí příliv nakažených koronavirem znovu prudce propadlo,“ uvedl analytik IHS Chris Williamson. „Data zvyšují pravděpodobnost, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí znovu klesne.“

Index, který sleduje aktivitu pouze v sektoru služeb, za listopad klesl na 41,3 z říjnových 46,9 bodu. Je tak nejníže od první vlny epidemie covidu-19. Analytici očekávali pokles na 42,5 bodu.

Lépe si v listopadu vede zpracovatelské odvětví, neboť mnoho továren zůstalo otevřeno. Index pro tento sektor se sice snížil na 53,1 z říjnových 54,8 bodu, zůstal však bezpečně nad 50 body, tedy nad předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

S ohledem na nadějný vývoj vakcín a možný stimul od Evropské centrální banky (ECB), který se čeká příští měsíc, stoupá optimismus ohledně vývoje ekonomiky eurozóny v příštím roce. Souhrnný index budoucího růstu ekonomiky vzrostl na 60,1 z říjnových 56,5 bodu, a je tak nejvýše od února, kdy se pandemie začala šířit Evropou.