Dow Jonesův index zavřel poprvé od února na rekordu. Akciím v USA pomohly zprávy o vakcíně firmy Moderna

Americké akcie v pondělí posílily vlivem zprávy o vakcíně americké společnosti Moderna. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, zavřel poprvé od února na rekordu. Jako poslední ze tří hlavních indexů amerického trhu s cennými papíry tak smazal ztráty, které přivodila pandemie covidu-19.

Dow Jonesův index si připsal 1,6 procenta a uzavřel na 29 950,44 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,16 procenta na 3626,91 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, vzrostl o 0,8 procenta na 11 924,13 bodu.

Moderna v pondělí oznámila, že její vakcína proti covidu-19 má účinnost 94,5 procenta. Zpráva přišla týden poté, co firma Pfizer uvedla, že její očkovací látka má 90procentní účinnost. Spojené státy by do konce tohoto roku mohly mít 60 milionů dávek vakcíny, napsala agentura Reuters.

Navzdory obavám z růstu případů nemoci covid-19 investoři stále doufají, že fungující vakcína může zachránit globální ekonomiku a pomoci k růstu akciových trhů a oživení rizikovějších měn.

Výrazně posílily akcie některých společností závislých na cestovním ruchu, který zásadně omezila karanténní opatření. Prudce stouply například akcie aerolinek United Airlines a American Airlines i provozovatele výletních lodí Norwegian Cruise Line.

Na devizových trzích po zprávě o vakcíně mírně klesl kurz dolaru ke koši měn. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:10 SEČ odepisoval 0,2 procenta na 92,58 bodu. Euro si k americké měně ve stejnou dobu připisovalo 0,1 procenta na 1,1850 dolaru.