Ceny paliv dále klesají, benzin je nejlevnější za více než dva roky

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu mírně klesly a benzin se dál drží pod 36 korunami za litr. Je tak nejlevnější za více než dva roky. Aktuálně se litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 35,84 koruny, před týdnem byl o jedenáct haléřů dražší. O čtrnáct haléřů zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,15 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Současná cenová úroveň pohonných hmot je podle šéfa společnosti 4Trans Jaroslava Tona výsledkem nedávných trendů na ropném trhu, kde ceny ropy Brent rostly od 12. prosince a nyní překračují hranici 80 dolarů za barel.

„Tato cenová úroveň nebyla dosažena od konce listopadu, což naznačuje, že ceny pohonných hmot jsou nyní blízko svého minima,“ uvedl. Vzhledem k rostoucím cenám ropy proto očekává, že v lednu už budou paliva postupně zdražovat, a to o dvacet až třicet haléřů za litr.

Na trh s ropou má negativní vliv napětí v Rudém moři. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy by však dopad na ceny pohonných hmot nemusel být tak výrazný. Zdražování podle něj nyní brání solidní stav ropných zásob v USA. Kovanda proto očekává, že paliva by mohla v příštích dnech ještě klesat, byť jen pomalým tempem.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 34,98 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 35,42 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,20 koruny. Nafta se tam tankuje za 38,29 koruny za litr.

Paliva v Česku zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. Benzin je nyní o devatenáct haléřů na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 1,41 koruny na litru více.