Obchodníkům se nelíbí, že centra podmiňují snížení nájmu prodloužením smlouvy. Žádají změnu programu COVID nájemné

Maloobchodníci chtějí změnu programu COVID nájemné pro firmy, které musely kvůli vládním opatřením proti koronaviru zavřít nebo omezit provoz. Obchodní centra podle nich snížení nájmu o 30 procent podmiňují dodatky, ve kterých požadují například zavázání se k prodloužení nájemních smluv na další roky za zvýšený nájem. Navíc na obchody, které mohly být otevřené, ale měly až o 80 procent pokles návštěvnosti a tržeb, se program nevztahuje. Navrhují proto program COVID nájemné 2, který by tyto provozy zahrnoval.

Maloobchodníci obecně vládní program COVID nájemné vítají. Stát v programu na nájem za duben, květen a červen přispěje 50 procenty, v případě, že pronajímatel nájemné sníží o 30 procent a nájemce zaplatí pětinu. Podpora bude maximálně do deseti milionů korun.

Obchodní centra podle generálního ředitele Alpine PRO a zakládajícího člena nově vzniklé Retailové asociace Václava Hrbka ale podmiňují snížení nájmu dodatky smluv. Sám se setkal s podmínkou prodloužení smlouvy o pět let za zvýšený nájem, ale od členů asociace má informace, že některá obchodní centra požadují prodloužení nájmu o deset let. „COVID nastavil nerovné podmínky pro podnikatelský sektor,“ řekl Hrbek.

Některé obchodní řetězce kvůli spřízněnosti s majiteli obchodních center nemohou podle Hrbka program využít. Některé otevřené provozovny, například optiky, na program rovněž nedosáhnou, přestože jim tržby i návštěvnost v době nouzového stavu klesly o více než 80 procent. Upozornil na to Pavel Krejčí za síť optik Grand Optical. Podle Krejčího mohou pronajímatele požádat o odklad nájmu, ale i tak budou muset nájemné v plné výši za ztrátové měsíce později zaplatit.

Program COVID nájemné ministerstva průmyslu a obchodu by měl být spuštěn do konce června. Hlavní proplacení žádostí se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) uskuteční v červenci.

O dotaci budou moci žádat i podnikatelé, kteří fungovali v omezeném provozu, prodávali přes výdejní okénka, rozvoz nebo e-shop. Na výdaje za nájem nemohou živnostníci a firmy čerpat jinou podporu. Podpora se bude vztahovat na nájemní smlouvy uzavřené před 12. březnem. Naopak program nebudou moci využít podnikatelé, kterým prostor pronajímá spřízněná osoba.

Z vládní rozpočtové rezervy by se na program mělo vydat pět miliard korun. Havlíček předpokládá, že o něj bude mít zájem 150 až dvě stě tisíc podnikatelů.