Obama ctí závazky z G20, MMF chce půjčit 100 miliard dolarů

Washington - Americký prezident Barack Obama navrhl Kongresu, aby Spojené státy půjčily Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) 100 miliard dolarů (přes dva biliony korun). Peníze mají být určeny na boj s hospodářskou krizí. K poskytnutí navržené půjčky se Spojené státy spolu s dalšími zeměmi zavázaly na summitu G20 v Londýně.

Obama v dopise adresovaném demokratickým a republikánským špičkám v americkém Kongresu zdůraznil, že peníze, které chce Mezinárodnímu měnovému fondu půjčit, neznamenají rozpočtový náklad a nenavýší již tak gigantický deficit země. Jedná se v podstatě o výměnu aktiv. „Spojené státy dostanou výměnou za půjčku jiná peněžní aktiva ve formě likvidních, úročených pohledávek za fondem, které budou zajištěny silnou finanční pozicí fondu, včetně jeho majetku ve zlatě,“ vysvětlil Obama.  

Podobně jako u dalších zemí je 100miliardová půjčka od Spojených států součástí závazků schválených na posledním summitu zemí G20. Podle této dohody má Mezinárodní měnový fond dostat 750 miliard dolarů, aby měl rezervu pro případ, že by nějaký stát potřeboval půjčku kvůli tíživé situaci vyvolané hospodářskou a finanční krizí. Dalších 250 miliard dolarů půjde na posílení volného obchodu a pomoc nejchudším zemím.

Se svou „troškou do mlýna“ už přispěchala i Česká republika. Vláda včera schválila půjčku pro MMF ve výši 1,03 miliardy eur (zhruba 27 miliard korun). Stejně jako v případě USA ani půjčka od Česka nenavýší deficit státního rozpočtu, půjde totiž z devizových rezerv České národní banky.