Lesy ČR nárokují vůči Less & Forest pohledávky za 1,3 miliardy

Praha – Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nárokuje v insolvenčním řízení s firmou Less & Forest pohledávky ve výši zhruba 1,3 miliardy korun. LČR už doručily vyčíslení pohledávek Krajskému soudu v Praze. Společnost Less & Forest, která je největším obchodním partnerem LČR, je v insolvenci od 1. října.

Právník státních lesů Roman Polášek z advokátní kanceláře Toman, Devátý a partneři uvedl, že LČR zároveň odstoupily z věřitelského výboru Less & Forest, neboť čtyři ze sedmi členů výborů prý nominoval Less & Forest. Věřitelé mohou své pohledávky přihlašovat do 1. listopadu.

„LČR se v insolvenčním řízení budou primárně soustředit na to, aby jejich pohledávky za dlužníkem byly uspokojeny v maximální možné míře,“ uvedl Polášek, podle kterého dosahuje celková výše přihlášených pohledávek z obchodního styku po odečtení bankovních záruk 205,8 milionu korun, suma sankčních pohledávek pak dosahuje zhruba 1,1 miliardy korun.

LČR 12. října informovaly, že odstoupily od smluv s Less & Forest, a to na všech 32 smluvních územních jednotkách. Důvodem je úpadek lesnické firmy. Pro dotčené územní jednotky připravují Lesy ČR nové veřejné zakázky.

Problémy má celý holding LESS

Holdingovou společnost LESS i její dceřinou firmu LESS & FOREST, která poskytuje komplexní služby vlastníkům lesa, poslal soud do úpadku už počátkem října. Insolvenční návrhy tehdy podal sám majitel skupiny Jan Mičánek, nikoliv věřitelé, mezi nimiž jsou například Česká spořitelna nebo skupina Agrofert Holding Andreje Babiše.

Holding tvrdí, že se dostal do potíží kvůli významným investicím i obchodním sporům s Lesy ČR. Státní podnik to ale odmítá. Podle dřívějších informací dluží firmy skupiny LESS bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Mají také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun.

Dlužník chce úpadek řešit reorganizací. Od minulého úterka je v úpadku také další firma z Mičánkova holdingu, dřevozpracující společnost LESS & TIMBER, provozující mimo jiné moderní pilu v Čáslavi. Podle informací v insolvenčním rejstříku podala insolvenční návrh banka Citibank Europe a dlužník se k němu připojil.