Jak probíhá razie na nezdaněný textil z Asie?

Praha – Stát každoročně přijde kvůli nezdaněným dovozům textilu z Asie o čtvrt miliardy korun. Finanční správa se proto na tyto podvodníky zaměřila a během středy zabavila kamiony plné obuvi za několik milionů korun. U razie nechyběly ani kamery České televize.

Při zásahu v západních Čechách zastavili celníci spolu s finanční správou během odpoledne dva kamiony. Zboží nakonec zabavili, v tomto případě kvůli tomu, že bylo ve vlastnictví dlužníka a proběhne na něj exekuce. 

Falešné Lacoste, Gucci nebo Dior - vždycky skončí v Klášterci nad Orlicí

Jednalo se přitom o celkem 26 tun obuvi původem z Asie v hodnotě několika milionů korun, ovšem nezdaněných. Celníci nejdříve zjišťují, jestli jde o padělky, poté zboží opět naloží do auta. Následně putuje do celního skladu v Klášterci nad Orlicí. 

„Akce se připravovala prakticky celý měsíc. Hlídáme každý obchod, který ta firma uskuteční,“ vysvětluje daňový detektiv, který se razie účastnil. Podle Jitky Ježkové z Generálního finančního ředitelství hrozil v daném případě daňový únik ve výši 4,5 milionu korun. 

Opět nastal klasický scénář: majitel doveze zboží, nezdaní ho a firmu prodá nebo nechá zkrachovat. Ročně však tímto způsobem přijde stát až o 30 miliard korun, nejčastěji u pohonných hmot. 

Riziková firma se dá ale vytipovat dopředu, díky takzvaným bílým koňům. Stejně to probíhalo i v tomto případě. „Jeden z jednatelů těchto firem je registrován na městském úřadě. Je to prakticky bezdomovec,“ doplnil daňový detektiv. Zabavené zboží teď v celním skladu zůstane zhruba tři měsíce. Poté bude prodáno ve veřejné dražbě.