Falešná eura už se Českem nešíří

Praha - Kriminalisté zadrželi dvojici cizinců, kteří v Česku nakupovali zboží za falešná eura. Rozeznat padělky od pravých eur bylo na první pohled prakticky nemožné. Falešné bankovky za více než půl milionu korun se do republiky dostávaly pravděpodobně z Polska a Německa. Kvůli velkému množství padělků na trhu přestaly některé obchodní řetězce stoeurovky přijímat.

Podezřelým hrozí 12 let vězení

Na konci roku 2010 bylo v tržbách supermarketů a čerpacích stanic nalezeno poměrně velké množství padělaných eurobankovek. Policie tehdy zahájila pátrání po pachatelích. První výsledky přinesl zásah až na začátku letošního roku. Policisté zatkli první podezřelé. „Oba dva cizinci se v současné době nacházejí ve vazbě. Pokud jim bude vina prokázána, hrozí jim až 12letý trest odnětí svobody,“ tvrdí mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Tím ale pátrání po falešných eurech nekončí.

Falešná eura už řetězce tolik nestraší (zdroj: ČT24)

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták:

„Co se zahraniční měny týče, padělatelské dílny se nacházejí v zahraničí. Jedná se o organizované skupiny většinou zahraničních pachatelů, kteří se snaží padělky udat v rámci celé Evropy do oběhu.“

Česká národní banka, která pohyb falešných peněz v Česku sleduje, ale žádná mimořádná opatření zatím v této souvislosti nevydala.