ČNB vydala další slavnostní dvacetikoruny. Nesou portréty Rašína či Engliše

U příležitosti stého výročí československé měny začala Česká národní banka nabízet k výměně sérii tří zvláštních dvacetikorun. Nesou podobizny prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila. Následují tak loňské speciální mince se zakladateli republiky. Všechny mince je možné používat běžně při platbě.

Tři mince s nominální hodnotou 20 korun nesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří podle ČNB mají významný podíl na vzniku a stabilitě koruny po založení československého státu. Navazují na úspěšnou říjnovou emisi tří dvacetikorun zpodobňujících Tomáše G. Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika.

Vedle trojice mincí je také vydána bankovka o nominální hodnotě 100 korun, jejíž vzhled je ozvláštněn logem oslav 100. výročí zavedení československé koruny. Tento přítisk je umístěn na lícní straně pod nominální hodnotou jinak běžné stokoruny.

ČNB vydala další trojici výročních mincí (zdroj: ČT24)

Na výměnu platí opět limit

Výměna mincí a bankovek emitovaných po 200 tisících kusech od každého vzoru začíná pro veřejnost 30. ledna a potrvá do vyčerpání zásob.

Tyto mince a bankovky se nedají objednat ani zaslat, možná je pouze výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky na pracovištích České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.

ČNB stanovila maximální možné množství, které si zájemci mohou při návštěvě vyměnit – je to devět dvacetikorun v celkové hodnotě 180 korun a tři bankovky v souhrnné hodnotě 300 korun.