ČEZ omezuje soutěž na trhu, stěžuje si Centropol

Ústí nad Labem/Praha – Prodejce elektřiny Centropol Energy tvrdí, že jeho konkurent ČEZ ztěžuje svým zákazníkům odstoupení od smlouvy, a tak i přechod k jinému dodavateli. Svoje tvrzení podepřel i stížností u Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Naposledy prý ČEZ neuznal 1600 nových smluv zákazníků, kteří chtěli začít odebírat elektřinu od Centropolu, uvádí mluvčí Centropolu Martin Jonáš. Energetický gigant ČEZ však výroky Centropolu odmítá.

ČEZ nerad pouští svoje zákazníky ke konkurenci

Podle Centropolu tak ČEZ omezuje soutěž na trhu. Využívá prý formálních nedostatků ve smlouvách, aby nemusel předat zákazníky. Obchodní ředitel Centropolu Lukáš Pokrupa navíc tvrdí, že ČEZ klienty oslovuje i telefonicky a přesvědčuje je k návratu. „To považujeme za zásadní porušení pravidel na energetickém trhu a žádáme o stanovisko Energetický regulační úřad,“ dodal Pokrupa.

Častým důvodem sváru je podle Centropolu i nesoulad údajů se zastaralou databází polostátní firmy. Dominantní dodavatel také mnohé podpisy zákazníků považuje za nevěrohodné nebo nesouhlasící, tvrdí Centropol. „Veškeré údaje dodatečně dokládáme. ČEZ přesto trvá na sepsání nové smlouvy a původní neuznává,“ stěžuje si Pokrupa.

ČEZ nařčení odmítá, ERÚ je jiného mínění

Energetický gigant všechna nařčení odmítá. „Společnost ČEZ se ve svých postupech drží platné legislativy i vyhlášek ERÚ,“ reagoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že se ve smlouvách často objevují nesrovnalosti. „Kontrolu smluv a jejich správnost považujeme za samozřejmost,“ uvedl Kříž. Zmínil pak také příklad, kdy byla společnosti ČEZ doručena smlouva podepsaná zákazníkem, který byl v době podpisu již tři roky po smrti. „Prostě někdo zfalšoval podpis faktury,“ poznamenal mluvčí.

ERÚ ovšem s Centropolem částečně souhlasí

„Už jsme to dneska vyřídili. V některých věcech jsme dali Centropolu za pravdu,“ řekl dnes večer místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček. Dodal, že stanovisko ČEZ mohlo být skutečně v některých případech neopodstatněné.

Stanovisko ERÚ je spíše návodem pro další postup a dobrým podkladem pro legislativní změny. Případný postih ČEZ by řešila Státní energetická inspekce. Spor obou firem je zřejmě důsledkem stále ostřejšího boje o koncové odběratele. Prodejci elektřiny si najali v některých městech i desítky obchodních zástupců, kteří kontaktují obyvatele a snaží se je přesvědčit ke změně dodavatele. Jen Centropol každý měsíc „přetáhne“ konkurenci asi 15 tisíc zákazníků, přiznala firma. Na začátku roku měla 25 tisíc odběratelů.