ČEZ dokončil prodej polovičního podílu v turecké společnosti Akcez

Polostátní energetická skupina ČEZ dokončila prodej svého padesátiprocentního podílu v turecké společnosti Akcez Enerji tureckému investorovi Torunlar Group. Transakci už schválil tamní antimonopolní úřad i energetický regulátor. Pod Akcez patří tři dceřiné společnosti, které se věnují distribuci elektřiny, prodeji energií a energetickým službám. V pátek o tom informovala skupina ČEZ. Finanční podmínky prodeje nezveřejnila. ČEZ v Turecku vlastní ještě společnost Akenerji Elektrik Üretim.

ČEZ dosud držel poloviční podíl v rámci společného podniku Akcez Enerji s tureckým partnerem AKKÖK Holding. Prodej své části česká společnost zahájila loni v létě, kdy s kupcem podepsala prodejní smlouvu. Investor Torunlar Group podle skupiny předložil nejlepší nabídku.

K dokončení transakce následně bylo nutné schválení ze strany tureckého antimonopolního úřadu i energetického regulátora a zejména vyjednání podmínek refinancování stávajícího úvěru. Mateřská společnost ČEZ totiž měla vystavené záruky za závazky podniku Akcez vůči konsorciu financujících bank, které po dokončení transakce v plné výši zanikly.

Prodej podílu v Akcez je podle českého podniku součástí strategického záměru skupiny na odprodej části aktiv na vybraných trzích. Soustředit se chce více například na obnovitelné zdroje či moderní energetické služby.

ČEZ ovšem v Turecku, kde působí od roku 2008, zůstává. Stále totiž drží zhruba čtyřicetiprocentní podíl v další energetické společnosti Akenerji Elektrik Üretim. Ta v zemi provozuje několik vodních elektráren, větrný park Ayyildiz a paroplynovou elektrárnu Egemer na východě Turecka.

Finanční ředitel ČEZu Martin Novák nedávno v rozhovoru s ČTK uvedl, že firma se bude chtít v budoucnu zbavit i této firmy, její prodej ovšem tak blízko zatím není. „Je to nyní spíš otázka trhu,“ podotkl tehdy Novák. Upozornil, že Turecko je složitý trh, zejména kvůli vysoké inflaci a úpadku turecké liry.

ČEZ v současné době působí vedle České republiky ještě v dalších šesti zemích, a to na Slovensku, v Německu, Francii, Polsku, Rumunsku a Turecku. Do budoucna chce společnost v zahraničí rozvíjet zejména moderní energetiku v rámci ESCO služeb a také výrobu z obnovitelných zdrojů energie.