Ceny benzinu opět letí vzhůru

Praha - V průběhu uplynulého týdne pohonné hmoty u čerpacích stanic zdražily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru zvýšila o deset haléřů na 34,88 koruny za litr a nafta o 13 haléřů na 35,09 koruny za litr, jak vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

V minulém týdnu byl benzin Special 91 dražší o 23 haléřů, řidiči ho tak v průměru kupovali za 34,40 koruny za litr. Plyn LPG stál v porovnání s předcházejícím týdnem o šest haléřů více, v průměru 16,81 koruny za litr.

Nafta opět dražší než benzin 

Boris Tomčiak, analytik společnosti Colosseum: „V zimní sezoně není vůbec překvapením, že je nafta dražší než benzin. Je to způsobené tím, že je poptávka po naftě a topném oleji přes zimu vyšší.“

Se zdražováním nafty souvisí podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum předchozí oslabování koruny vůči dolaru. Výraznějšímu růstu cen nicméně zabránil pokles distribučních marží: „Průměrné ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu zamířily vzhůru. Výrazněji opět rostla nafta.“

Komentář Borise Tomčiaka (zdroj: ČT24)

CCS: Nafta se dostala na historický rekord 

Podle čtvrtečních údajů společnosti CCS se průměrná cena nafty v uplynulém týdnu zvýšila o 73 haléřů na historický rekord 35,50 koruny za litr. 35korunovou hranici za litr přitom nafta naposledy překročila v roce 2008 před ekonomickou krizí. Benzin Natural 95 zdražil o 22 haléřů na 34,93 koruny za litr.