Ceny benzinu a nafty dál rostou, tankování je nejdražší od konce minulého roku

Pohonné hmoty opět zdražily. Za poslední týden se zvýšila průměrná cena benzinu Natural 95 o deset haléřů na 39,85 koruny za litr, přičemž v některých regionech je cena nad 40 korunami. Motorová nafta stojí o čtrnáct haléřů víc než minulý týden, tedy v celorepublikovém průměru 38,18 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny jsou nejvyšší od loňského ledna, respektive prosince, zároveň ale nižší než loni touto dobou.

Paliva začala zdražovat koncem letošního května a jejich ceny rostou stále. Zdražování nafty zrychlilo, když se od začátku srpna spotřební daň z nafty zvedla o 1,50 koruny na litr. Na začátku srpna stál litr podle dat CCS v průměru 33,95 koruny, nyní je více než o čtyři koruny dražší.

Ve srovnání se začátkem loňského září je ale benzin o 56 haléřů za litr levnější, nafta o 7,16 koruny za litr.

Aktuální ceny se výrazně liší napříč republikou. Benzin i nafta jsou nejdražší v Praze, kde motoristé platí za litr benzinu v průměru 40,88 koruny a za litr nafty 39,35 koruny. Nejlevnější je tankování benzinu v Jihočeském kraji s průměrnou cenou benzinu 39,47 koruny za litr. Litr nafty stojí nejméně v Královéhradeckém kraji s průměrem 37,70 koruny, přičemž v jižních Čechách je cena o dva haléře vyšší.

Praha je jediným regionem, kde stojí litr nafty více než 39 korun, zato za litr benzinu se platí přes 40 korun také v Jihomoravském kraji (40,10 koruny), Středočeském kraji (40,09 koruny), Kraji Vysočina (40,06 koruny) a Olomouckém kraji (40,02 koruny).