Brownfieldů je v Česku více než tři Plzně dohromady. Má se spustit nový program na jejich využití

Brownfieldů je v Česku více než tři Plzně dohromady (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce v červenci vypsat pilotní výzvu na regeneraci nevyužívaných území, takzvaných brownfieldů. Do roku 2023 by na to mělo dát dvě miliardy korun, letos sto milionů korun, sdělil mluvčí resortu František Kotrba. Brownfieldů je v Česku přes jedenáct tisíc na ploše více než 38 tisíc hektarů, což je třikrát více, než činí rozloha Plzně.

„Program je směrován především do hospodářsky postižených regionů. Podporovány budou zejména projekty s nižšími náklady a největšími pozitivními dopady. Jedná se o pilotní program, který nemá za cíl a není v jeho možnostech řešit 11 tisíc lokalit,“ řekl Kotrba. V příštím roce by mělo být v programu tři sta milionů korun.

Téměř polovinu všech brownfieldů v Česku tvoří podle CzechInvestu bývalé průmyslové objekty. Následují areály dříve využívané pro zemědělství nebo občanskou vybavenost. Nejmenší zastoupení mají v databázi objekty sloužící původně cestovnímu ruchu, těžbě surovin nebo dopravě.

Brownfieldy podle projektu CzechInvestu na jedné straně vytvářejí pro investory příležitost nastartovat nové aktivity, na straně druhé často představují ekologickou zátěž, jejíž odstranění si vyžádá vysoké investice. 

V Praze patří mezi největší brownfieldy například Bubny-Zátory nebo nákladová nádraží na Žižkově či na Smíchově. V Brně může být příkladem areál bývalé Zbrojovky.

Například severní část nákladového nádraží Žižkov se v budoucnu promění v bytový komplex. Společnost zakoupila tento pozemek před rokem. Stavět na něm začne už v roce 2019. Taková doba je pro vyřízení administrativy u brownfieldu unikátně krátká.  Právě povolovací řízení bývají při využití podobných ploch největší komplikací. „My máme po Praze několik dalších brownfieldů a tam čekáme na změnu územního plánu několik let,“ říká Radek Ježdík z Central Groupu.

Nejvíce brownfieldů má Liberecký kraj

„Některé studie říkají, že do Prahy se bez problémů vejde dalších sto až tři sta tisíc obyvatel, aniž by to mělo dopady na současnou občanskou vybavenost a dopravní dostupnost,“ říká Michal Melč z oddělení nemovitostí Deloitte.

Území hlavního města ovšem zřejmě není tím, kde by bylo podobných lokalit nejvíce. Nejvyšší počet jich uvádí Liberecký kraj. Má jich téměř 370. „Z těch úspěšně revitalizovaných projektů můžeme určitě zmínit zámek ve Svijanech, lůžkový hospic v Liberci nebo zámecký dvůr v Černousích,“ konstatuje tisková mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková.

Ministerstvo zemědělství dlouhodobě podporuje, aby se brownfieldy používaly například pro budování nových staveb namísto budování na kvalitní půdě. „Je to řádově dvanáct hektarů denně. Velikost úbytku se v posledních letech zmenšuje, ale pořád je to obrovské číslo, “ říká předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Developeři v Česku ovšem zatím stále dávají přednost nezastavěným pozemkům. Důvodem je nižší cena.