Zpochybňování rozhodnutí Nejvyššího soudu podkopává právní stát, upozornili soudci

Soudcovská unie vyjádřila v souvislosti s hodnocením kandidatury Pavla Simona na post ústavního soudce znepokojení nad politickým zpochybňováním konkrétních rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podle ní to podkopává důvěru v principy právního státu. Stavovské sdružení to uvedlo v prohlášení, které zveřejnilo ve středu.

Simon je předsedou senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Dříve čelil kritice některých senátorů kvůli svému postoji k tomuto odškodňování. Ti poukazovali také na to, že část rozhodnutí, na nichž se Simon podílel, v minulosti před Ústavním soudem neobstála. Soudce k tomu uvedl, že tato instituce nezrušila žádné rozhodnutí, které připravoval.

„Soudcovská unie ČR v souvislosti s posuzováním Pavla Simona jako kandidáta na soudce Ústavního soudu se znepokojením registruje politické zpochybňování konkrétních rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR. Jsou výsledkem právních názorů všech členů příslušného senátu a jejich ryze politická kritika či mechanické spojování pouze s jedním ze členů soudního senátu podkopává důvěru v principy právního státu,“ uvedla unie.

Senátní výbory během středy Simonovu kandidaturu nepodpořily. V ústavně-právním získal v tajných volbách hlasy tří z osmi členů, ve výboru pro lidská práva poté jeden hlas z pěti. Stal se tak prvním adeptem prezidenta Petra Pavla, kterého nedoporučil ani jeden z výborů.

Simon se nominace přesto vzdát nechce. Prezident je také nadále přesvědčen, že je vhodným kandidátem. Horní komora rozhodne za týden. Senátoři kritizovali také Simonovo bývalé podílnictví ve společnostech jeho manželky. Soudce uvedl, že ve firmách působil jen jako lektor jógy.

Pavel Simon
Zdroj: ČT24