Zóna ČT24: Dělostřelecký pluk z Jinců zvítězil v závodě Winter Survival

Zóna ČT24 (zdroj: ČT24)

Letošním vítězem armádního závodu Winter Survival se stal 13. dělostřelecký pluk z Jinců. Jde o sto kilometrů v horském terénu, přičemž veškerou potřebnou výbavu si vojáci nesou na zádech. Sedmadvacátý ročník soutěže se tento týden konal v Jeseníkách a věnoval se mu pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Moderovali Jakub Szántó a Barbora Maxová.

Všechny disciplíny simulují v závodě možné situace v zimním terénu. Třeba slanění pomocí takzvaného fast rope používá armáda při výsadcích z vrtulníku. Je čtyřikrát rychlejší než běžné lano, protože nevyžaduje jistící úvazek.

Během klání si musí závodníci vystačit pouze s vlastními silami a nesenými prostředky. Spí pod plachtami v takzvaném žďáráku, speciálním vaku, který dokáže ochránit před sněhem. Práci skupiny prověřily disciplíny jako paměťový orientační běh nebo první pomoc v poli. Týden před armádním kláním roztál všechen sníh, takže týmy letos trať absolvují, pro tento závod netradičně, v kanadách místo na lyžích.

Závodu předcházela čtyřletá odmlka kvůli covidu i kvůli pravidelnému střídání soutěže v létě a v zimě. Letos změřily svoje síly týmy z Česka, ale i Francie, Belgie nebo Slovinska. Pořadatelem je Generální štáb Armády ČR a Univerzita obrany.

Pořad Zóna ČT24 se věnoval také snaze Německa zbavit se pomocí vodíku závislosti na fosilních palivech, budoucnosti v podání kvantových počítačů nebo významné trase pro pašování drog z Polska. Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.