Zloději se do domů v okolí Prahy dostávají nejčastěji francouzskými okny, varovala policie

Události ČT: Gang zlodějů vykradá domy v okolí Prahy (zdroj: ČT24)

V Jesenici u Prahy se v pondělí sešlo zhruba padesát středočeských starostů a místostarostů s policisty, aby probrali, co je aktuálního ve vyšetřování série loupeží. Organizovanou skupinu vykrádající rodinné domy v okolí Prahy zajímají drobné věci, hlavně peníze a šperky, které se vejdou do batohu. Jde o zkušené zloděje, kteří se pohybují velmi rychle a jsou sportovně zdatní. Na svědomí mohou mít kolem 120 vloupání, jež se odehrávají zpravidla mezi 16. a 22. hodinou po vypáčení francouzských oken a účastní se jich vždy několik pachatelů.

Skupina zlodějů se podle náměstka středočeského policejního ředitele Jan Krejčího vyhýbá konfrontaci s majiteli domů, při incidentech dosud nebyl nikdo zraněn, řekl po pondělní schůzce se starosty v Jesenici u Prahy.

Policie po zlodějích pátrá a posílila hlídky v terénu. „Pachatelé dosud nejsou vypátráni, aktuálně vyhodnocujeme všechny získané poznatky a stopy,“ uvedl Krejčí. Policisté podle něj vyhodnocují i starší případy.  

Brífing středočeské policie v Jesenici k případům vykradených domů (zdroj: ČT24)

Kriminalisté nemají jasno v tom, jaké jsou pachatelé národnosti, gang je nejméně čtyřčlenný. „Nemůžeme vyloučit, že zde působí i více organizovaných skupin, nemůžeme konstatovat přesný počet,“ dodal Krejčí.

Podle policistů se pachatelé dostávají do obydlí vypáčením francouzských oken, v ojedinělých případech dveřmi, v minimální míře pak rozbitím okna nějakým předmětem.

U vloupání policisté evidují škody od 10 tisíc do 200 tisíc korun, v jednom případě pak i škodu v hodnotě vyšší než pět milionů korun. Dvacet případů pak bylo zaznamenáno ve stádiu pokusu. 

Zvýšený počet vykradených domů
Zdroj: ČT24

V Jesenici v pondělí s policií o bezpečnostní situaci jednalo kolem padesáti starostů či místostarostů, přijeli mimo jiné zástupci Velkých Popovic, Říčan, Průhonic, Babic, Doubku, Sulic, Kostelce u Křížků, Zvánovic, Louňovic, Petrova, Petříkova či Popoviček. Podle místostarosty Jesenice Martina Kuruce (ODS) jsou starostové spokojeni jen částečně, protože gang zatím nebyl dopaden. „Klíčové je to, že máme informace, jak kooperovat, jak instruovat občany, a uvidíme, co dál,“ dodal Kuruc.

Starosta Jesenice Pavel Smutný (za STAN) poukázal na to, že přibývá obyvatel regionu, ale počet policistů je pořád stejný, nebo dokonce klesá. Vedení středočeské policie by podle něj mělo také motivovat policisty, aby neodcházeli za lepšími podmínkami do Prahy. Jenom v Jesenici bylo podle Smutného vykradeno 15 rodinných domů, v jediném dni mohou zloději vyloupit až pět nemovitostí. Vybírají si hlavně domy u lesa, poblíž volných prostranství nebo zarostlých pozemků. 

UvR: Policie pořád pátrá po organizované skupině, která vykrádá rodinné domy v okolí Prahy (zdroj: ČT24)

„Vyzvali jsme majitele pozemků, které byly dlouhodobě zarostlé, aby si je posekali,“ dodal. Vedení středočeské policie by podle něj mělo také motivovat policisty, aby neodcházeli za lepšími podmínkami do Prahy. Například v Osnici si už kvůli nájezdu zlodějů najali bezpečnostní agenturu. „Veliký problém, desítky, stovky vykradených domů. Máme i případy, kdy paní je doma, je v patře a dům je dole vykraden,“ řekl starosta Sulice Petr Čuřík (SNK - Naše obec 2022).

Počty případů vykradených domů se začaly zvyšovat od září především na území Prahy-venkov jih, která zahrnuje část okresů Praha-východ a Praha-západ. Středočeská policie zřídila kvůli sérii vloupání speciální tým. Zabývá se jak samotnou analýzou všech případů, tak i preventivními a operativními opatřeními.

Události ČT: V okolí Prahy řádí gang, policie je na něj zatím krátká (zdroj: ČT24)

Středočeská policie řešila do letošního listopadu bezmála 700 případů vloupání do rodinných domů napříč všemi územními odbory. Na Praze-venkov jih byl počet těchto případů od počátku roku do listopadu přes 150, přičemž největší nárůst byl zaznamenán právě od září, a to 80 případů.

„Nejvíce dotčenými jsou obce a lokality spadající pod obvodní oddělení Jesenice a Kamenice. Na každém z těchto území eviduje policie kolem tří desítek vloupání do rodinných domů,“ řekla už dříve policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Policie žádá obyvatele dotčených lokalit, aby na linku 158 neprodleně hlásili pohyb cizích osob, vozidel nebo nestandardní jednání. Zároveň nemají sdělovat, kdy jsou mimo domov, a to ani prostřednictvím sociálních sítí. Policie radí, aby lidé používali alarmy a a další bezpečnostní systémy, pokud je jimi jejich dům vybaven.