Zemřela veteránka Ludmila Slavíková. Ukrývala zajatce a ničila vlaky nacistů

Ve věku 102 let zemřela v pondělí účastnice domácího protiněmeckého odboje Ludmila Slavíková. S manželem se za války podílela na sabotážích na železnici či ukrývání válečných zajatců. O úmrtí Slavíkové ve středu na webu informovala Československá obec legionářská (ČsOL), podle které byla nejstarší válečnou veteránkou v Česku.

Slavíková se narodila roku 1921 ve Vysokém Mýtě. Jako celoživotní trampka si vysloužila přezdívky Lidla či Nanučka. Její manžel Josef, se kterým žila v Chocni na Orlickoústecku, byl šerifem nedaleké trampské osady Kamarád.

Za druhé světové války se manželé Slavíkovi zapojili do domácího odboje. Byli napojeni na trampskou odbojovou skupinu Bílá růže.

Ludmila Slavíková v roce 1938
Zdroj: Československá obec legionářská

Spolupracovali s partyzány, podíleli se na ničení ložisek železničních vagonů a na své chatě ukrývali uprchlé válečné zajatce, uvádí ČsOL. Slavíková později v dětském kočárku ukrývala ilegální letáky, které rozvážela po Chocni a okolí.

I ve vysokém věku se Slavíková ráda vracela do osady u vodopádu Kamarád v údolí Divoké Orlice. Byla také zapojena do projektu Péče o válečné veterány Československé obce legionářské. Poslední rozloučení s ní bude v pátek 29. prosince v úzkém rodinném kruhu bez účasti veřejnosti.