TÉMA

Veteránka

Zemřela veteránka Ludmila Slavíková. Ukrývala zajatce a ničila vlaky nacistů

Ve věku 102 let zemřela v pondělí účastnice domácího protiněmeckého odboje Ludmila Slavíková. S manželem se za války podílela na sabotážích na železnici či ukrývání válečných zajatců. O úmrtí Slavíkové ve středu na webu informovala Československá obec legionářská (ČsOL), podle které byla nejstarší válečnou veteránkou v Česku.
19. 12. 2023|

Manželka prezidenta Eva Pavlová se v Lánech setkala s novodobými veteránkami

Manželka prezidenta Eva Pavlová se ve středu v Lánech setkala s novodobými veteránkami. V řadách armády se zapojily do mnoha zahraničních operací například v Iráku, Afghánistánu, Kosovu a jinde. Do Lán jich přijelo několik desítek. Všechny dosud žijící veteránky z druhé světové války dostanou během středy po celém Česku kytice. Je to malá pozornost za hrdinství a oběti, které této zemi přinesly, řekla v Lánech Pavlová, která sloužila v ozbrojených silách a je podplukovnicí v záloze.
21. 6. 2023|

Zemřela poslední příslušnice československé jednotky bojující na Dukle

Zemřela Marie Michajlovičová, oznámila Československá obec legionářská. Veteránce druhé světové války, která se jako spojařka československé tankové brigády zúčastnila bojů na východní frontě, bylo 100 let. Podle historiků byla posledním žijícím příslušníkem této brigády.
27. 7. 2022|