Zemřel exministr hospodářství Karel Dyba

Ve věku 83 let zemřel ekonom, akademik a bývalý ministr hospodářství Karel Dyba. Informaci ČTK potvrdil ekonom Dušan Tříska. Dosavadní profesor pro hospodářskou politiku na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) podle něj zemřel v pondělí. Dyba byl počátkem devadesátých let opakovaně ministrem hospodářství, většinu času z toho v první vládě Václava Klause. Po odchodu z politiky působil mimo jiné i jako stálý představitel České republiky při OECD.

Prostějovský rodák vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Tam také v roce 1964 zahájil profesní dráhu jako odborný asistent. Od roku 1972 byl vědeckým pracovníkem Ekonomického ústavu Československé akademie věd. O dvanáct let později přešel do Prognostického ústavu, kde se potkal s Václavem Klausem.

Do vrcholné politiky Dyba zamířil hned po listopadu 1989, stejně jako celá řada dalších liberálních ekonomů. Nejprve dva roky zastával funkci federálního ministra pro hospodářskou politiku a rozvoj. Ministrem hospodářství posléze už samostatné České republiky byl i v letech 1992 až 1996 v první vládě Václava Klause. To byl už také členem ODS, kam vstoupil v roce 1991.

Po odchodu z politiky se Karel Dyba živil jako ekonomický konzultant. V roce 2007 byl jmenován velvyslancem České republiky při OECD v Paříži, kde působil pět let. Posledních patnáct let pak přednášel na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze.

Vzpomínky: Vzor ekonoma, gentleman i vášnivý tenista

Politici i ekonomové vzpomínají na Dybu jako na akademika a politika, který stál u ekonomické transformace země. Řada z nich připomíná také Dybovo nadšení pro tenis.

„V 90. letech se výrazně zasloužil o přechod od socialismu ke kapitalismu. Byl výraznou tváří české politiky a hospodářství, ministrem v několika vládách. Osobně jsem ho blíže poznal jako velvyslance České republiky při OECD, jako kolegu z akademického prostředí a jako vášnivého tenistu,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na síti X.

Na stejné platformě zavzpomínal na Dybu bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Směl jsem se od něj jako mladíček učit v časech vlády Petra Pitharta. Byl to výborný ekonom, gentleman aristokratického střihu, laskavý člověk a dobrý tenista,“ uvedl Kalousek.

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer přidal vzpomínku z konce 80. let, kdy asistoval v Prognostickém ústavu. „Za husákovské mizérie v 89 jsem tu za pár stovek měsíčně pomvědoval, pro študáka VŠE zázračné místo. Texty ze Západu a tak. I tady ale byla vlajka Solidarity v pracovně Karla Dyby velkou odvahou,“ napsal na svém profilu na X.

Bývalý europoslanec Edvard Kožušník (ODS) zmínil, že ještě před pár měsíci se Dyba účastnil Klubu pro prosperitu think-tanku. Efektivní stát. Kožušník ho tam označil za „aktivního bojovníka za malý, štíhlý a efektivní stát“.