Českou ekonomiku čekají nákladné změny. Debatovalo se o nich na reVizi

Události: Revize ekonomiky (zdroj: ČT24)

Pro české podniky i celé hospodářství bude důležitá přeměna v ekonomiku založenou na vysoké přidané hodnotě a znalostech. Shodují se na tom podnikatelé spolu s prezidentem Petrem Pavlem, který vystoupil na konferenci reVize Česka. Tam také znovu vyzval k přijetí eura a k investicím do infrastruktury.

Oprava obchvatu u Plzně bude letos stát skoro 340 milionů korun a zdaleka není jedinou dopravní investicí. Také kruhová křižovatka s pěti výjezdy propojí Hořice s aktuálně budovaným úsekem dálnice D35, přičemž dílo za šestnáct milionů má být hotovo do konce června.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) by přitom chtěl navýšit příští rok výdaje na rozvoj dálnic a železnic o pětinu. Právě na nutnost rozvíjet infrastrukturu upozornil i prezident Petr Pavel. „Kvalitní dopravní síť může propojit naše úspěšné regiony s těmi, které za nimi zatím zaostávají. Snazší cestování občanů za prací zefektivní trh práce i trh s bydlením,“ uvedl.

Změnit se podle něj bude muset i školství, aby pokrývalo poptávku z trhu práce. Na něm nyní chybí například sedmdesát tisíc zaměstnanců technického zaměření. Jeden pracovník s technickým vzděláním přitom přinese do ekonomiky přes dva miliony korun ročně, tvrdí byznysová organizace Druhá ekonomická transformace. „Svět se hodně mění a náš vzdělávací systém tomu neodpovídá. To znamená, že v první řadě je třeba modernizovat, připravit mladé lidi na to, aby byli odvážnější,“ podotýká také zakladatel firmy Eurowag a ambasador Druhé ekonomické transformace Martin Vohánka.

Česká ekonomika je navíc čtvrtá energeticky nejnáročnější v Evropské unii. Do roku 2030 ji tak čekají změny za zhruba dva biliony korun. „Samozřejmě je důležité, abychom se ještě zamysleli nad rychlostí nebo nad jednotlivými kroky, které nás čekají v následujících deseti letech, ale já se toho nebojím,“ podotýká majitel společnosti Wikow Martin Wichterle.

Projev prezidenta Petra Pavla na summitu reVize Česka 2024 (zdroj: ČT24)

Premiér zopakoval, že vláda termín přijetí eura nestanoví

Prezident znovu hovořil také o přijetí eura. Podle něj je potřeba přijmout, že s eurem bude Česko ekonomicky více či méně svázané. „Vidím jako mnohem důležitější sedět u stolu, kde se budoucí opatření eurozóny budou projednávat, kde můžeme být jako rovnocenný partner se všemi ostatními, anebo se tedy musíme smířit s faktem, že budeme i nadále zdržovat přijetí eura, vyhýbat se mu a čelit všem rozhodnutím, na kterých se domluví eurozóna, zprostředkovaně,“ uvedl Pavel.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí zopakoval, že termín přijetí evropské měny jeho vláda nestanoví. „Teď můžeme všichni spekulovat o euru, ale neplníme Maastrichtská kritéria, takže žádný další kok směrem k euru nedává smysl,“ podotkl Fiala.

Podle předsedy představenstva České spořitelny Tomáše Salomona spousta lidí řekne, že se eura bojí, protože by vedlo ke zdražení. „Ale to není empiricky nebo statisticky a datově dokázáno,“ uvedl. A tak zatímco byznys přijetí eura spíše vyhlíží, koalice se o něj pře a opozice jednotnou evropskou měnu odmítá.

Zámečník: Vláda v některých oblastech udělala správné kroky

Ekonom a hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník v pořadu Události, komentáře zmínil, že vláda už v některých oblastech udělala správné kroky. „Jsou to méně spektakulární věci, ale třeba pomůžou. To, co mě docela potěšilo, je iniciativa dvou koaličních poslanců, která se týká toho, jakým způsobem se bude nahlížet na zaměstnanecké akcie. V jakém momentě budou zdaněny,“ uvedl. Naopak situaci ve školství, kdy se některé děti nedostaly na vysněné školy, ačkoliv uspěly u přijímací zkoušky, označil za neomluvitelnou. „Každý talent by se měl využit co nejvíce, na hranici potenciálu, v opačném případě přicházíme o budoucí hodnotu, kterou by mohl vytvářet, když by byl na své hranici možností a svého talentu. To je skoro neomluvitelné a tyto věci děláme už hodně dlouho,“ podotkl.

V souvislosti s výstavbou dopravní infrastruktury zmínil, že na tom nyní vláda pracuje hodně. Při srovnání s lepší situací v Polsku zmínil, že zvolilo jiný přístup. „Uvědomilo si potřebu dálnic do té míry, že bylo ochotno a schopno dosáhnout politické shody na tom, že v zájmu výstavby infrastruktury je potřeba omezit některá práva, a oni je omezili,“ uvedl s tím, že Česko zaostalo, protože se dostalo do situace, kde se pohybuje jak „sumci v aspiku.“ „Dopředu to nejde. A ti, kteří se odvolávají, vám nakonec řeknou, že vědí, že to bude, ale jejich cílem je to maximálně zbrzdit,“ podotkl.

Ekonom Miroslav Zámečník v debatě o restartu české ekonomiky (zdroj: ČT24)