Žalobce zastavil stíhání bývalého ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda. Policistům chybějí důkazy

Státní zástupce zastavil stíhání bývalého ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě. Podle Nejvyššího státního zastupitelství ale policisté nemají dost důkazů, informoval web Hospodářských novin. Szórád je nadále stíhán pro podvod, kterého se podle policie dopustil nedodržením konkurenční doložky po odchodu z místa ředitele Lesů ČR.

V sídle Lesů ČR zasahovali policisté v dubnu 2019. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) tehdy uvedl, že razie se týkala doby Szórádova působení v čele podniku. Letos v únoru policie Szóráda obvinila z porušení povinnosti při správě majetku a z podvodu. Podle kriminalistů způsobil škodu zhruba 1,8 miliardy korun.

Szórád vinu od počátku odmítal a obvinění označil za absurdní. V únoru uvedl, že vyšetřovatel shledal jako zločin porušení povinnosti při správě cizího majetku jeho postup podle vládního usnesení prezentovaný na tiskové konferenci v září 2017. Na té Szórád informoval, že Lesy ČR nabídnou kvůli kůrovcovým a jiným kalamitám těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou.

Policisté mohou opět posoudit trestní odpovědnost

Proti stíhání podal Szórád stížnost a dozorující žalobce kauzy Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze nyní potvrdil, že část usnesení o zahájení stíhání byla zrušena. „Ohledně skutku kvalifikovaného jako porušení povinnosti při správě cizího majetku policejní orgán neprovedl všechny potřebné úkony v rozsahu nezbytném pro to, aby ve věci mohl vydat rozhodnutí,“ stojí v usnesení žalobců o zrušení stíhání.

„Zastupitelství však nebrání policejnímu orgánu, aby v rámci daného trestního řízení, po provedení dalších úkonů, opětovně posoudil trestní odpovědnost obviněného pro uvedený skutek,“ dodal podle deníku úřad.

Porušil Szórád podmínku?

Bývalý ředitel Lesů ČR nadále čelí obvinění z podvodu, kterého se podle kriminalistů dopustil porušením konkurenční doložky po odchodu z čela firmy. Ta mu ještě půl roku po odchodu vyplácela plat pod podmínkou, že Szórád nebude pracovat jinde, zejména ne pro jenou dřevařskou firmu. Policisté se ale domnívají, že Szórád podmínku porušil, píše web.

I toto obvinění Szórád odmítá. „Po odchodu z Lesů ČR jsem dostal pracovní nabídku, podali jsme si ruku. Řekl jsem, že můžu začít až ve správný čas. Byl tam slib, ale ne žádné manželství. Nic podepsáno nebylo, žádné benefity ani peníze od soukromých firem jsem nedostával,“ řekl počátkem března Hospodářským novinám.

Web Hospodářských novin připomíná, že policie prošetřuje také Szórádův postup při zvládání kůrovcové kalamity. Obviněný ale z ničeho není.

V čele firmy spravující téměř polovinu lesů v Česku byl Szórád od dubna 2014 do května 2018.